Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatijska vatrogasna postrojba slavi 70. rođendan

05.05.2015.

07:12

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji je počelo višednevno obilježavanje 70. godišnjice rada javne vatrogasne postrojbe, prigodno uz Dan svetoga Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Program uključuje svečanosti, sportska događanja, pokazne vježbe i ekološku akciju.

Vatrogastvo je na Liburniji postojalo i puno prije osnivanja današnje Javne vatrogasne postrojbe Grada Opatije. Još u 19. stoljeću, 1886. godine, osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija. Tako je opatijska vatrogasna postrojba najstarija na liburnijskom području. U sklopu društva djelovala je i hitna medicinska pomoć.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić izvijestio je da je idejni projekt novoga vatrogasnog doma pripremljen i čeka lokacijsku dozvolu. Predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Slavko Gauš smatra da je vrijeme da se opatijski vatrogasci nakon 50 godina presele iz središta grada na lokaciju primjereniju modernim potrebama vatrogastva. Za to je predviđena parcela blizu groblja u Opatiji. Uz novac jedinica lokalne samouprave i Primorsko-goranske županije, pokušat će se doći i do novca iz fondova Europske unije.

Nakon Drugog svjetskog rata ukazala se potreba za osnivanjem profesionalne vatrogasne postrojbe, koja s radom počinje 9. svibnja 1945. godine. Tada je brojala sedam djelatnika, dok je danas u JVP Grada Opatije zaposleno 38 vatrogasaca. Tijekom 70 godina kroz postrojbu je prošlo gotovo stotinu vatrogasaca.

Sedamdeseti rođendan opatijski vatrogasci slave bogatim programom koji traje od ponedjeljka 4. do petka 8. svibnja. Sve je počelo sinoć, na Dan sv. Florijana, misom u crkvi sv. Jakova u Opatiji. Nastavlja se danas u 9 sati, kada će opatijski vatrogasci ispred tržnice odraditi pokaznu vježbu spašavanja unesrećenih u prometnoj nesreći.

Dan otvorenih vrata JVP Opatija bit će u srijedu 6. svibnja, također ispred opatijske tržnice, kada će građani moći vidjeti opremu i tehniku za spašavanje i gašenje u svim uvjetima. Istog dana u 14 sati u dvorani Marino Cvetković počinje malonogometni turnir vatrogasnih ekipa iz Kopra, Rovinja, Buzeta, Rijeke i Opatije te Grada Opatije. 

U četvrtak 7. svibnja u opatijskoj luci održava se vatrogasno-ekološka vježba koja počinje u 9 sati. Prvi dio odnosi se na vježbu spašavanja u moru, a u 10:30 slijdi čišćenje podmorja. Time i djelatnici JVP Opatija sudjeluju Plave čistke, ekološke akcije koju koordinira opatijska udruga Žmergo

Proslava završava 8. svibnja svečanom sjednicom u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, kada će svi zaslužni djelatnici, osnivači i partneri dobiti priznanja. O programu obilježavanja obljetnice, ali i o prošlosti i sadašnjosti postrojbe govorio je u programu Radio Rijeke zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.