Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatijske povijesne staze i šetnice u novom ruhu

20.04.2017.

14:31

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička zajednica grada Opatije pokrenula je projekt "Opatija Hike - povijesne staze i šetnice" kojim želi urediti i popularizirati opatijske staze i šetnice uz more i u zaleđu, te ih povezati u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja.

Danas je predstavljena prva u nizu, ruta Carmen Sylva, na kojoj su postavljena 63 nova putokaza i obnovljeno osam poučnih ploča.

Uređena je kompletna infrastruktura: staze su dohranjene šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređene su Mala i Vela fortica te je uređeno okolno raslinje.

Novom signalizacijom otkrit će se i dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe - u stijeni isklesana klupa na kojoj se Carmen Sylva, rumunjska kraljica, odmarala i tražila inspiraciju. 

Polazište za sve rute je u centru Opatije na Slatini (ispred Policijske postaje) gdje će biti postavljena početna informacijska ploča na kojoj će biti prikazane sve staze s njihovim karakteristikama i ostalim korisnim informacijama.

Orijentaciju tijekom hoda olakšavat će putokazi s piktogramima i oznakama udaljenosti. Staze će biti digitalizirane te će se pomoću QR koda moći preuzeti na mobilni uređaj.

Slijedi uređenje povijesne staze "Put mlekarice" od Opatije do Veprinca. Mi smo pak krenuli otkrivati Šetalište Carmen Sylve, gdje je nekoć rumunjska kraljica nalazila inspiraciju. Možda je nađete i vi, nakon što čujete Suzy Petričić, direktoricu Turističke zajednice grada Opatije, koja je u šetnju povela Edija Kišića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.