Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatovac: 130 kuća i kamp kroz koji je prošlo više od sto tisuća izbjeglica

07.10.2015.

16:01

Autor: Iz Opatovca: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrijeme je ovih prvih dana listopada u istočnoj Slavoniji iznimno lijepo i sunčano, s temperaturom od oko dvadesetak stupnjeva. Najljepše je uz Dunav, lijepi, plavi Dunav, uz koji svatko može pronaći mir.

Opatovac, malo mjesto s 130 kućanstava u Općini Lovas u blizini grada Iloka, uz Dunav i granicu sa Srbijom. I neki možda nikad ne bi ni čuli za to mjesto, da nije 16. rujna u Hrvatskoj počela izbjeglička kriza. Do danas je kroz Opatovac, gdje je izgrađen izbjeglički centar, prošlo više od stotinu tisuća izbjeglica i migranata iz Sirije, Libanona, Afganistana i Albanije. 

Centar za izbjeglice niknuo je u samo jedan dan, a izgradili su ga pripadnici Hrvatske vojske.

Ljudi uglavnom bježe od rata u Siriji, a neki žele potražiti bolji život u Europi, točnije u Njemačkoj. U centru u Opatovcu zadržavaju se kratko, dobivaju hranu, piće, lijekove, mogućnost da se jave rodbini i prijateljima, na njih pazi policija, a pomažu im brojni volonteri, pripadnici civilnih udruga, vojnici i liječnici hitne medicinske pomoći. U izbjegličkom kampu ima puno žena i djece. Autobusima i vlakovima prevoze se do granice s Mađarskom.

Suočeni s novonastalim stanjem u svome malom mjestu, mještani Opatovca prilagođavaju se uvjetima, a njihov život i dalje teče normalno. Djeca idu u školu, odrasli na posao, bave se poljoprivredom i uzgojem vinove loze; Ilok je poznat po vinima i vinskim podrumima. 

U Iloku, Tovarniku i ostalim istočnoslavonskim mjestima kuće su uglavnom obnovljene, iako se tu i tamo vide i ruševine kuća stradalih u Domovinskom ratu.

I tako su se na malom prostoru u Opatovcu spojila neka dva života, sudbinski, kulturološki i vjerski. Mi ostajemo, a izbjeglice i migranti odlaze, u potrazi za nekim novim, boljim životom. Poslušajte javljanje naše ekipe iz Opatovca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.