Hrvatski radio

Radio Rijeka

Općina Kostrena obranila peticu iz transparentnosti

07.07.2017.

14:05

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Kostrena zadržala je najvišu razinu transparentnosti i tako se svrstala među pet hrvatskih općina koje su uspjele zadržati najvišu ocjenu, pokazuje izvješće Instituta za javne financije. Peticu je zaslužila i Primorsko-goranska županija koja ima najtransparentnije općine.

Proračunska transparentnost 20 županija, 128 gradova i 428 općina analizira se treću godinu zaredom, a najvišu razinu zadržao je veći broj jedinica iz prošlog ciklusa istraživanja - 10 županija, 21 grad i pet općina.

Općine su najtransparentnije u Primorsko-goranskoj županiji koja se po svim kriterijima ubraja u najtransparentniju županiju, a najmanje transparentne u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama, kao što su godišnje i polugodišnje izvršenje proračuna za prethodnu proračunsku godinu, prijedlog proračuna za narednu proračunsku godinu, izglasani proračun i proračunski vodič za građane.

Čistom peticom su, uz PGŽ, u našoj županiji ocijenjeni gradovi Bakar, Cres, Crikvenica, Delnice, Kastav, Opatija, Rab, Rijeka i Vrbovsko.

Odličnu ocjenu dobile su i općine Baška, Cernik, Čavle, Dobrinj, Fužine, Kostrena, Lopar, Matulji, Omišalj, Punat i Viškovo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.