Hrvatski radio

Radio Rijeka

Općina Viškovo mora hitno osnovati komisiju za praćenje sanacije Sovjaka

21.05.2018.

14:32

Autor: Vladimir Jurić

Sovjak u punom svjetlu (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Sovjak u punom svjetlu (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Hoće li dugotrajna sanacija jame opasnog otpada Sovjak, na otvorenom, ugrožavati kvalitetu i zdravlje mještana Viškova i šireg područja, pitaju se članovi grupe birača koji participiraju vlast u oćini Viškovo.

Problem je što će o izvođaču radova odlučivati Europska unija, dok okolno stanovništvo može samo pretpostavljati hoće li biti smrada iz jame Sovjak ili ne?

Nakon što je Republika Hrvatska projekt sanacije lokacije onečišćene opasnim otpadom, jame Sovjak u Općini Viškovo, prijavila na javni poziv za izravnu dodjelu EU sredstava, postavlja se pitanje kvalitete života i zdravlja mještana Viškova tijekom sanacije koja bi trebala potrajati deset godina.

Upravo zbog toga, općinska vijećnica Mirna Međimorec sazvala je nad jamom Sovjak konferenciju za novinare te je istaknula najbitnije zahtjeve liste grupe birača Milana Pavelića.

Kako je rečeno, Općina Viškovo mora hitno osnovati mješovitu komisiju za praćenje provedbe sanacije u cilju zaštite života i zdravlja mještana Viškova. Ukupna vrijednost projekta sanacije procjenjena je na 377,27 milijuna kuna, od čega je 360,60 milijuna ili 85 posto osigurao Kohezijski fond, a 56,57 milijuna kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.