Hrvatski radio

Radio Rijeka

Općine otoka Krka i grad Krk darovale milijun kuna KBC-u

13.02.2020.

14:16

Autor: Hina

Foto: Goran Kovacic  /PIXSELL

Foto: Goran Kovacic /PIXSELL

Foto: - / -

Sve općine otoka Krka i Grad Krk zajedno su darovale milijun kuna Kliničkom bolničkom centru Rijeka za uređenje Zavoda za hematologiju i Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinike za internu medicinu te su načelnici i gradonačelnik obišli gradilište.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac je tijekom susreta s načelnicima i gradonačelnikom Krka sa zadovoljstvom istaknuo značenje zajedništva na tom otoku u provedbi takvih akcija. Time će se ubrzati uređenje dvaju zavoda koje je u tijeku, a koji su bili u najgorem stanju u KBC-u, naveo je Štimac.

Ukupno ulaganje u uređenje zavoda je oko 6,2 milijuna kuna, što KBC financira vlastitim sredstvima, uz ovu vrijednu donaciju. 
Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske i unutarnje stolarije, uređenje zidova i stropova te izmjenu vodovodnih instalacija, radijatora te izradu ventilacijskog i klimatizacijskog sustava u izolacijskim sobama. 
Tih soba je bilo dosad četiri, a nakon uređenja bit će ih šest. U nekim bolesničkim sobama bilo je i po osam kreveta, a sada će ih biti četiri, rekao je Štimac. 

Uređenjem želimo prostor prilagoditi civilizacijskim vrijednostima za liječenje pacijenata u vrlo teškom i ozbiljnom stanju, rekao je. Očekuje se da će se radovi dovršiti za nekoliko mjeseci.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, govoreći u ime svih darovatelja, istaknuo je da su na otoku, unatoč političkim i drugim razlikama među čelnicima jedinica lokalne samouprave, uvijek jedinstveni kad su u pitanju takve akcije i projekti. "Vrlo brzo smo se dogovorili da pomognemo KBC-u, u udjelima sukladnim veličini proračuna. Uložili smo novce u dobrobit pacijenata, iako ulaganje u riječki KBC nije naša izričita zakonska obveza", rekao je Vasilić.

Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović danas je kao nova zastupnica prisegnula u Hrvatskom saboru. U Klubu SDP-a će zamijeniti europarlamentarku Romanu Jerković.

Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za zdravstvo Đulija Malatestinić navela je da županija s oko 800 tisuća kuna sudjeluje u uređenju KBC-a za pokriće troškova izmjene sanitarnih vertikala.U proteklih pet godina, Primorsko-goranska županija je uložila gotovo 10 milijuna kuna u KBC, i to u uređenje Klinike za radioterapiju i onkologiju, nabavku endoskopskog uređaja, prilagodbe soba na klinici za kardiologiju te druge svrhe, te će nastaviti s ulaganjima, rekla je Malatestinić.

Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović danas je kao nova zastupnica prisegnula u Hrvatskom saboru. U Klubu SDP-a će zamijeniti europarlamentarku Romanu Jerković.

Simbolični ček na milijun kuna primio je pročelnik Zavoda za hematologiju Toni Valković. Uz Darija Vasilića, u KBC-u Rijeka su bili načelnici općina Baška Toni Juranić, Dobrinja Neven Komadina, Malinske Robert Anton Kraljić, Punta Marinko Žic i Vrbnika Dragan Zahija, a načelnica Omišlja Mirela Ahmetović bila je zauzeta drugim obavezama. 
Poslušajte izjave gradonačelnika Krka Darija Vasilića, ravnatelja riječkog KBC-a Davora Štimaca i pročelnika Zavoda za hematologiju Tonija Valkovića:

Boduli za hematologiju, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.