Hrvatski radio

Radio Rijeka

Općine Viškovo i Klana povezuju poslovne zone

23.09.2016.

11:33

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na više od 20 hektara zemljišta, na rubnim dijelovima dviju susjednih općina, Klane i Viškova, bit će izgrađena nova Poslovna zona, jedinstveno područje na kojem će poduzetnici još jednom potvrditi da bez njih nema boljitka za Hrvatsku.

U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisan je Sporazum o stvaranju jedinstvene zone, a Županija će pomoći kroz izmjene prostornog plana te pripremu dokumentacije. Najveća poslovna zona na istoku županije, ona na području grada Bakra u Kukuljanovu, dobit će vrlo ozbiljnu konkurenciju na zapadu. Položaj same zone je izuzetan, kaže župan Zlatko Komadina. "Izvrsna povezanost autoceste s novom cestom, obilaznicom Viškova, s izlazom na autocestu za Zagreb i spoj na Istarski ipsilon prema Istri te preko Veprinca na Jurdane. Mislim da je to nova perspektiva razvoja u proizvodne pogone, otvaranje novih radnih mjesta, green field investicija, a sve to stvara preduvjete za budući razvoj Primorsko-goranske županije", zaključuje Komadina.

I dok je istok sav u prodajnim centrima, zapad, nova jedinstvena zona Klane i Viškova, ponudit će priliku proizvodnji. Sve će poduzetnicima biti pripremljeno, njihovo će biti samo raditi, a tu je i nešto potpuno novo - "Ri us Centar". "To je centar za ponovnu uporabu onih stvari koje ne trebaju završiti na odlagalištima otpada, nego se staviti ponovo na tržište", kaže načelnica Viškova Sanja Udović. Viškovo će u budući projekt uložiti blizu 20 milijuna kuna, zasad je sve na papirima.

Klana, općina u kojoj gotovo da i nema nezaposlenih, budućnosti se veseli. "Za Općinu Klana ovo dovodi i do doseljavanja jer samom izgradnjom buduće obilaznice oko Viškova, Klana će postati predgrađe Rijeke. Prije nekoliko godina tu se krenulo u izgradnju vodovoda, plinovoda, elektro opskrbe. Sve je to kostur za razvoj nove radne zone postavljen i na terenu", kaže načelnik Matija Laginja. Zona Marišćina - Kunfin, za bolje sutra županije, ali i Lijepe Naše - dobro zvuči.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.