Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opet odgođen stečaj 3. maja: novo ročište zakazano za dva tjedna

26.02.2019.

12:03

Autor: Neva Funčić, HRT

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Opet je odgođen stečaj 3. maja, odlučeno je na Trgovačkom sudu u Rijeci. Sutkinja Ljiljana Ugrin odlučila je za 12. ožujka 2019. godine zakazati novo ročište o otvaranju stečaja 3. maja, ali uz uvjet da se do tog dana riješe dugovi prema radnicima.

Sutkinja Ljiljana Ugrin dala je zadatak Upravi brodogradilišta da s dobavljačima i vjerovnicima pokuša dogovoriti obročnu otplatu jer 3. maj trenutno nema raspoložive imovine, stoga sa stečajem 3. maja, ne samo da bi se završila priča s brodogradnjom u Rijeci, već bi u stečaj odmah krenuo i Uljanik.

Na današnji dan potraživanja, odnosno blokada računa 3. maja iznosi 87 milijuna kuna, što je za dvadesetak milijuna manje nego što je to bilo početkom mjeseca. Jučer popodne ta je blokada bila još manja i iznosila 76 milijuna, što znači da su neki dobavljači ponovno aktivirali svoja potraživanja. 

Zadaća je Uprave sada prilično velika - 11 milijuna i 900 tisuća kuna iznose potraživanja radnika, oni su u prvom isplatnom redu, a današnji dogovor Uprave, vjerovnika, stečajne sutkinje, a i radnika jest da se svi dugovi radnika riješe.

Naime, stečajna sutkinja je rekla da ima informaciju da će u roku dva tjedna biti poznato mogu li se dugovi prema radnicima riješiti. Ako se to ne riješi, onda je 12. ožujka novi datum za moguće otvaranje stečaja. Dakle, pred Upravom je sada dogovor i s dobavljačima i s radnicima.

Strateški partner bi ovaj tjedan trebao odlučiti, a nakon toga slijedi reakcija države, komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat. "U ovom trenutku je ključno - ima li strateški partner mogućnost, pitanje potpuno isto kakvo smo postavljali i bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator, jasan onda će biti dobrih vijesti, a ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće", smatra Horvat. Poslušajte javljanje Neve Funčić iz Trgovačkog suda u Rijeci te izjave radnika i ministra Darka Horvata:

Opet odgođen stečaj 3. maja, pripremila Neva Funčić

Radnici i ministar Horvat nakon odluke o odgodi stečaja, pripremila Neva Funčić

Izjave nakon odluke o odgodi stečaja 3. maja (Foto: Pixsell)

Izjave nakon odluke o odgodi stečaja 3. maja (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.