Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oporavilište za supove u Belom zabilježilo rekordnu posjećenost

18.09.2023.

13:33

Autor: Radio Rijeka

Bjeloglavi supovi

Bjeloglavi supovi

Foto: Dnevnik / HRT

Primorsko-goranska županija je prema iskazanim potrebama škola u prijedlog osiguravanja pomoćnika u nastavi uvrstila 149 pomoćnika u nastavi za 158 učenika s teškoćama, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u kolovozu poziv na dostavu projektnih prijedloga osiguravanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.


Prema iskazanim potrebama škola kojima je Primorsko-goranska županija osnivač, u prijedlog Županije uvršteno je 149 pomoćnika u nastavi za 158 učenika s teškoćama, u 27 osnovnih i 13 srednjih škola. Vrijednost prijavljenog projekta je nešto više od milijun eura, maksimalni iznos bespovratnih sredstava je oko 560 tisuća eura, a obvezni udjel sufinanciranja PGŽ je nešto manji od 500 tisuća eura.


Braut je izvijestio i o obnovi zgrade Doma zdravlja Vrbovsko, projektu vrijednom oko 50 tisuća eura, kojim će se povećati energetska učinkovitost zgrade i smanjiti troškovi režija, a trebao biti završen u ožujku 2024.


Ravnatelj Javne ustanove Priroda Marko Modrić rekao je da je u završenom europskom projektu unaprjeđenja i povećanja kapaciteta u Oporavilištu za bjeloglave supove u Centru za posjetitelje Beli, povučen sav odobreni novac, oko 117 tisuća eura. Opremljena je ambulanta za prihvat bjeloglavih supova i prostor za intenzivnu skrb, rekonstruirana letnica i nabavljena hladnjača za skladištenje hrane, a oporavilište u Belom na otoku Cresu zabilježilo je ove godine rekordnih 10 500 posjetitelja. 


Odlična je suradnja s Veterinarskim fakultetom te zagrebačkim Zoološkim vrtom,ali i brojnim nevladinim udrugama,rekao je Modrić. Izuzetno dobre rezultate posjećenosti bilježe i u spilji Biserujki na otoku Krku - do kraja kolovoza kroz nju je prošlo 39 500 posjetitelja, a sljedeće godine su na redu očekuju skupi, više od 50 000 eura, radovi na obnovi i popravljanju skradskog Zelenog vira, odnosno Vražjeg prolaza. 


Unatoč svemu dobre smo rezultate ostvarili u naših 28 zaštićenih područja, od Centra za velike zvijeri do naših goranskih spilja, rekao je Modrić.


Poslušajte izjave:

Marko Modrić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.