Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oporba napustila sjednicu Županijske skupštine!

17.05.2018.

16:22

Autor: Neva Funčić

Zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Županijski proračun je u suficitu, a 6,8 milijuna kuna viška usmjerit će se u potporu projekatima financiranima EU fondovima te u školstvo, zdravstvo i sport. U znak prosvjeda, oporba je nakon drugog kruga rasprave, u 16:05 sati, napustila sjednicu.

Rebalans proračuna je Županijska skupština PGž-a usvojila tankom većinom, sa 24 glasa za. Odbijen je Mostov amandman da se sav višak usmjeri u energetsku obnovu škola, kao i amandman Akcije mladih i Živog zida da se višak preusmjeri u kreditiranje poduzetnika, Županijski sportski savez i opremanje senzorne sobe u Klinici za pedijatriju na Kantridi te HDZ-ov prijedlog da se uskrati potpora lovstvu. 

Župan Zlatko Komadina je obrazložio odbijanje amandmana argumentom da proračun već obuhvaća sve stavke koje je oporba predložila. Predstavnici oporbenih stranaka redom su istaknuli da župan kontinuirano ne uvažava njihove prijedloge te da zbog toga neće poduprijeti rebalans. U znak provjeda, oporba je nakon drugog kruga rasprave u 16:05 sati napustila sjednicu. Rebalans proračuna je Županijska skupština Primorsko-goranske županije usvojila tankom većinom, s 24 glasa "za". 

HDZ-ov Dinko Beaković ponovno je zatražio da se uskrati potpora lovačkim društvima, koja je suprotna nastojanju da se izlovi alohtona divljač na otocima. Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih smatra da je sporna kapitalna pomoć od milijun kuna za poslovanje Ekoplusa te naglašava da poduzeću koje ne radi kako treba ne bi trebalo dati ni lipe. Pametno je razgovarati o svakom prijedlogu, ali nije pametno biti isključiv, poručio je PGS-ov Franjo Butorac.

Do viška uštedama

Najavljeno je povećanje konsolidiranoga proračuna PGŽ-a za 54 milijuna kuna, od čega je 47 milijuna kuna preneseno iz prošle godine. Suficit od 6,8 milijuna kuna bit će namijenjen za doprinos projektima financiranim europskim fondovima te za školstvo, sport, zdravstvo i socijalni program.

"Višak je rezultat ušteda", rekao je županijski pročelnik za financije Krešimir Parat koji pojašnjava da su uštede na materijanim rashodima 2,9 milijuna kuna, te dio na plaćama službenika u županijskoj upravi. 

"Taj višak će ići 2,2 milijuna kuna za EU projekte, 1,9 milijuna kuna za sportsku infrastrukturu, 1,6 milijuna kuna za obrazovanje, 0,9 milijuna u sport , a po 600 tisuća kuna u socijalu i zdravstvo, 250 tisuća kuna za neprofitne organizacije te isto toliko za muzeje, dok će za Turističku zajednicu Kvarnera biti dodatno izdvojeno 150 tisuća kuna.

Proračun se povećava za 53,8 milijuna kuna i kapitalno je vrlo intenzivan. Pogotovo županijski dio, koji zajedno s kapitalnim potporama iznosi 31 posto proračuna", rekao je Parat te istaknuo da je proračun usmjeren razvoju i obrazovanju, za koje je namijenjeno čak 27,5 posto proračuna Primorsko-goranske županije. Poslušajte što Parat kaže o proračunu, a što Komadina o amandmanima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.