Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oporba usuglasila stavove, a Filipović povukao odluku o otpadu

24.02.2022.

16:24

Autor: Neva Funčić

Odvajanje otpada, ilustracija

Odvajanje otpada, ilustracija

Foto: - / Pixabay

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je sa sjednice Gradskog vijeća povukao prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Učinio je to nakon što su se oporbeni klubovi vijećnika u pauzi sjednice dogovorili o amandmanima i dopuni odluke koja predviđa porast prihoda Čistoće sa 100 na 122 milijuna kuna u ovoj godini, od čega je polovica fiksni dio.

Nakon trosatne rasprave na riječkom Gradskom vijeću, prijedlog odluke o minimalnoj obaveznoj javnoj usluzi prikupljanja otpada je završio u smeću.


Prije toga podneseno je čak 19 amandmana na prijedlog koji je predvidio porast prihoda Čistoće sa 100 na 122 milijuna kuna u ovoj godini, od čega je 64 milijuna fiksni dio. Spremnici za biootpad bi se, prema tom prijedlogu, na riječkim ulicama trebali naći tek za dvije godine.


Vijećnici su tražili specifikaciju troškova za građane Rijeke te poticanje odvajanja otpada, a gradonačelnik Marko Filipović i direktorica Čistoće Jasna Kukuljan su tumačili da je riječ o zakonskom usklađenju koje je u ovom trenutku optimalno.


Poslušajte izjavu gradonačelnika, direktorice Čistoće i dio rasprave vijećnika Akcije mladih Vedrana Vivode i HDZ-ovog Josipa Ostrogovića:

Filipović povukao prijedlog odluke

Filipović, Kukuljan, Vivoda i Ostrogović o otpadu

O zbrinjavanju otpada je na aktualnom satu objavljena i dobra vijest. Sortirnica u Mihačevoj Dragi je pred završetkom, zakazan je tehnički pregled te će uskoro primati sedam tona izdvojeno prikupljenog otpada po satu. Investicija vrijedna 37 milijuna kuna je gotovo u potpunosti bespovratno financirana iz EU fondova, rekao je gradonačelnik Filipović. Poslušajte izjavu:

Filipović o sortirnici u Mihačevoj Dragi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.