Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opozvan premijer - pala vlada Tihomira Oreškovića!

16.06.2016.

17:29

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sabor je sa 125 glasova ZA, 15 protiv i dva suzdržana, prvi put u povijesti hrvatske države, izglasovao nepovjerenje premijeru. Time je automatski pala Vlada Tihomira Oreškovića. U idućih 30 dana Sabor mora potvrditi novu Vladu ili idemo na izbore.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već sutra u 9 sati počinje konzultacije s predsjednicima stranaka i predstavnicima nacionalnih manjina o mogućem novom mandataru za sastav nove vlade. Na Pantovčaku se doznaje da će predsjednica kod svakog mogućeg preslagivanja vlade, ako ga uopće bude, tražiti potporu 76 zastupnika i da od toga neće odstupiti.

Prijedlog samoraspuštanja Sabora u proceduru su prvi uputili Hrvatski laburisti, nakon čega se inicijativi pridružio i SDP, uz podršku preostalih članica nekadašnje koalicije Hrvatska raste. Za samoraspuštanje su i Živi zid, HDSSB i HRID. Svoje su potpise kuvertirali i zastupnici Mosta najavivši da će ih aktivirati kad Sabor razriješi premijera Oreškovića.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkoga Pravnog fakulteta Sanja Barić objašnjava daljnji tijek procedure nakon što je prvi put u neovisnoj Hrvatskoj jednom predsjedniku Vlade izglasovano nepovjerenje, čime su automatski "pali" i svi njegovi ministri, a poslušajte i što je, sada već bivši premijer Tihomir Orešković, izjavio nakon što mu je izglasovano nepovjerenje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.