Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oprez, divljač na cestama; blagdanski alkoholni rekorder s 2,56 promila

28.12.2015.

11:25

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekloga vikenda dana policija je na cestama Primorsko-goranske županije zabilježila pet sudara vozila s divljači. Od četvrtka do nedjelje bilo je 25 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe ozlijeđene te 287 prometnih prekršaja.

Srneća divljač i jelen istrčavali su pred jedno teretno i četiri osobna vozila u naselju Bater kod Novog Vinodolskog, zatim kod Dramlja i Selca, na području Zalesine kod Delnica i u Čavlima. Sve nesreće dogodile su se između 7:30 i 22:30 sati. Ozlijeđenih osoba, srećom, nije bilo, a divljač je u tri slučaja uginula odmah poslije sudara. Brigu o uginulim životinjama preuzeo je lovnik nadležnoga lovačkog društva. Sveukupna šteta je oko 11 tisuća kuna. 

Policija ponovno upozorava vozače na povećan oprez na cestama, pogotovo ujutro i kasno navečer. Brzinu vožnje treba prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a ukoliko se utvrdi da je do naleta na životinju došlo zbog prevelike brzine ili kršenja nekog drugog prometnog propisa, vozači će odgovarati prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Od 24. do 28. prosinca policija je na području Primorsko-goranske županije zabilježila 287 prometnih prekršaja, od čega se 116 odnosi na vožnju nepropisnom brzinom. Pod utjecajem alkohola za volanom su zatečena 23 vozača. Rekorder je 31-godišnji vozač Peugeota zaustavljen u noći na nedjelju u Delnicama s 2,56 promila alkohola u krvi. Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa kažnjeno je 16 vozača, a zabilježeno je još 132 prekršaja.

U istome razdoblju na županijskim se prometnicama dogodilo 25 prometnih nesreća. Jedna je osoba teže, a jedna lakše ozlijeđena. Teško je ozlijeđen 47-godišnji biciklist, koji je doživio nesreću u Rubešima na kastavskom području, na Božić oko 11:30.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.