Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oprezno na internetu: ne šaljite novce ako primatelja osobno ne poznajete!

19.04.2021.

14:22

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

Policija poziva građane na maksimalni oprez prilikom komuniciranja s nepoznatim osobama na internetu ili društvenim mrežama kako ne bi lažnim obećanjima bili materijalno oštećeni - najbolja potvrda toga su dva kaznena djela prijevare na otoku Krku.

U prvom slučaju oštećena je 63-godišnja hrvatska državljanka za oko 450 tisuća kuna. Ona je u proteklih mjesec i pol dana preko društvene mreže ostvarila vezu s muškarcem iz inozemstva, kome je u više navrata slala novčanu pozajmicu. Dakako, posuđeno nikad nije vraćeno.

Druga kaznena prijava je s početka travnja, a oštećen je 72-godišnjak za gotovo 580 tisuća kuna. On je na internetu komunicirao s nepoznatom osobom koja ga je uvjeravala u mogućnosti brze i velike zarade u kratkom roku. Lakovjerni je 72-godišnjak tijekom tri i pol mjeseca na različite račune uplatio novce kojima se zameo svaki trag. 

I još malo o prometu: proteklog vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 19 prometnih nesreća u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene.

Najveća brzina od 211 kilometara na sat izmjerena je prošlog petka oko 10 sati, kod vijadukta Osojnik, na auto cesti Rijeka-Zagreb. Unatoč ograničenju brzine od 110 kilometara na sat, vozač Audija zagrebačkih registracija bio je čak 101 kilometar brži.

Što se alkohola tiče, rekorder je 60-godišnjak zaustavljen oko podneva u subotu na području Delnica uz 1,87 promila alkohola u krvi, u osobnom vozilu riječkih registracija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.