Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oproštaj od Miomira Zelića - vrsnoga liječnika, učitelja i dobroga čovjeka

19.01.2017.

13:39

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na komemorativnome skupu u riječkoj gradskoj vijećnici od primarijusa Miomira Zelića, uglednoga kirurga, sportaša i javnoga djelatnika, oprostili su se, uz obitelj, i mnogobrojni kolege, prijatelji i znanci. Nakon teške bolesti preminuo je 11. siječnja u 76. godini.

Šezdesetih godina prošloga stoljeća primarijus Miomir Zelić radio je na eksperimentalnoj transplantacijskoj kirurgiji. Bio je dio liječnikoga tima koji je, na čelu s profesorom Vinkom Frančiškovićem, 1971. izveo prvo uspješno presađivanje bubrega u bivšoj Jugoslaviji. 1993. godine predvodio je i prvu simultanu transplantaciju bubrega i gušterače u Hrvatskoj, za što su on i njegov liječnički tim dobili nagradu Grada Rijeke 1994. godine.

Bio je i društveno vrlo aktivan, zalagao se za timski rad prenoseći svoje znanje generacijama sada već iskusnih kirurga i urologa. Nastavio je raditi i u mirovini, vodeći Centar za dijalizu na otoku Krku. Primarijusa doktora Miomira Zelića mnogi će pamtiti kao vrhunskog liječnika i suradnika.

U ime kolega od Zelića se oprostio ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac. "On je jednostavno bio i ostao dečko, i uvijek je htio takav i ostati. Pričao mi je o Petru Panu i o tome kako vječno treba ostati mlad i nikada ne ostariti. U njegovom životopisu ima puno svjetlih trenutaka, dva su najznačajnija - prva uspješna transplantacija bubrega u regiji te nakon toga simultana transplantacija bubrega i gušterače. A ja vjerujem da je i sada tu negdje u svojim snovima i da lebdi iznad nas kao Petar Pan", rekao je Štimac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.