Hrvatski radio

Radio Rijeka

Optimistično prema prosincu uz uskoro 60 posto cijepljenih odraslih

11.10.2021.

11:41

Autor: Tatjana Sandalj, Neva Funčić

Foto: Dawid Chruściak / Pixabay

Foto: Dawid Chruściak / Pixabay

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija je s dvotjednom incidencijom od 344 slučaja bolesti i dalje u svijetlocrvenoj epidemiološkoj zoni, no 492 nova slučaja u prošlom tjednu pokazuju rast zaraze, upozorio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Među 253 uzorka briseva testiranih u hitnoći tijekom nedjelje potvrđeno je sedam novooboljelih od COVID-19 bolesti u Primorsko-goranskoj županiji. 80 osoba je ozdravilo, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite PGŽ. 

Šest novooboljelih je iz Rijeke ili prstena, a jedna osoba je s liburnijskog područja. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ sada je pao na 703.

Akcije cijepljenja svim vrstama cjepiva bez narudžbe vraćene su u dvoranu Centra Zamet, od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati. 

Udio pozitivnih među testiranima je 2,98 posto, a zbog pada broja aktivnih slučajeva i rasta broja hospitaliziranih udio hospitaliziranih je porastao na 5,97 posto.

Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a šest oboljelih je više na bolničkom liječenju od COVID-19 bolesti, ukupno je sada 42 hospitaliziranih, a u jedinici intenzivne skrbi na respiratoru ih je pet, jedna osoba manje nego dan ranije.

U odnosu na tjedan ranije, pet je posto više novozaraženih, a broj hospitaliziranih je u tjedan dana porastao za 24 posto. Pozitivnih je učenika 89, a u samoizolaciji je 15 razreda, izvijestio je Vladimir Mićović, koji kaže kako su ove brojke održive i očekivane nakon povratka u zatvorene prostore.

Ipak je optimist te u prosincu očekuje jenjavanje epidemije. Udio cijepljenih će u PGŽ-u ovog tjedna premašiti 60 posto odraslih građana, što uz 13 posto onih koji su preboljeli koronavirus, jamči dobar imunološki odgovor, kaže Mićović.

Izvijestio je i da među zdravstvenim radnicima raste interes za cijepljenje. Prošlog se tjedna cijepilo više od stotinu djelatnika riječkog KBC-a, rekao je Mićović te ponovio da je i prije uvođenja obaveznih kovid potvrda u zdravstvu, među zdravstvenim radnicima u PGŽ bilo 92 posto cijepljenih. Poslušajte:

Mićović: Optimistično prema prosincu uz uskoro 60 posto cijepljenih odraslih, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.