Hrvatski radio

Radio Rijeka

Optuženi dr. Alan Bosnar i njegov suradnik

17.10.2013.

11:08

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

USKOK je podignuo optužnicu protiv predstojnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Alana Bosnara zbog zloporabe položaja i uzimanje mita, a za davanje mita optužen je Miran Čoklo.

Alana Bosnara (1961.) se optužuje za tri slučaja primanja mita, čime se, kako se navodi u optužnici, okoristio za 349.040 kuna, te za zloporabu ovlasti, čime si je priskrbio 250.770 kuna, doznaje danas Hina na Županijskom sudu u Rijeci. Njegov podređeni suradnik Miran Čoklo tereti se za davanje mita Bosnaru.

Na sudu se nisu mogli doznati detalji optužnice, koja je dostavljena optuženima kako bi na nju odgovorili. Kad stignu odgovori, sudsko Optužno vijeće odlučivat će o potvrđivanju optužnice, rekao je glasnogovornik riječkoga Županijskog suda Zoran Sršen.

Dr. Bosnara se sumnjičilo da je od rujna 2007. do travnja 2013. iznuđivao mito od suradnika, koji su mu svakoga mjeseca davali dio svojih prihoda od dijela poslova koje su obavljali na riječkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku te da je svojevoljno dijelio zarađeni novac s računa Zavoda.

Navodno iz straha, liječnici i sudski vještaci su mu dio zarade predavali nekoliko godina, a u prvoj polovici ove godine trojica od njih to su prijavili USKOK-u.

Dr. Čoklo bio je podređen dr. Bosnaru, a tereti se za davanje mita, i prema neslužbenim informacijama nije bio među trojicom liječnika koji su prijavili predstojnika Zavoda. Alan Bosnar uhićen je 10. travnja ove godine, a imovina mu je blokirana zbog sumnje u njezino podrijetlo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.