Hrvatski radio

Radio Rijeka

Optužnica protiv vlasnika "Filmovite" zbog nezakonite objave filmova

11.04.2017.

17:38

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv vlasnika ilegalne web-stranice "Filmovita" Mateja Kalanja (32) kojega terete da je nezakonitim prikazivanjem filmova nositelje autorskih prava oštetio za nešto manje od 3,2 milijuna kuna i od oglasa zaradio 565.000 kuna.

Kako je porijeklo novca zarađenoga od oglasa pokušao prikriti zajedno sa svojom 29-godišnjom djevojkom i ona se našla na optužnici. Ne navodeći imena optuženih, tužiteljstvo je izvijestilo da je Matej Kalanj od početka 2014. do 25. listopada 2016. na svoju stranicu "protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakonu o audiovizualnim djelatnostima, bez odobrenja autora ili nositelja autorskog prava" stavio najmanje 835 filmova, kojima je prethodno ubacio titlove i svrstao ih u različite kategorije.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj je način "omogućio prikazivanje filma uz prethodnu reprodukciju oglasa inozemnih tvrtki", na čemu je, kako sumnjaju, zaradio najmanje 565 tisuća kuna. Procjenjuju da je "neovlaštenim stavljanjem u promet filmova" nositelje autorskih prava oštetio za gotovo 3,2 milijuna kuna. Kako bi prikrili porijeklo novca zarađenoga reklamama Kalanj i njegova djevojka su, prema tvrdnjama tužiteljstva, novac "prenosili na druge račune, obavljali gotovinske uplate i djelomično utrošili za svoje osobne potrebe".

Nakon otkrivanja riječkoga internetskog pirata mediji su navodili da je Kalanj istragu olakšao jer je Filmovitu reklamirao na Facebooku, gdje je korisnike detaljno upućivao kako da gledaju filmove te da je stranicu vodio preko IP adrese svoje susjede, kojoj je krao internetsku vezu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.