Hrvatski radio

Radio Rijeka

Orepić: Dogovorili smo se s Mađarima, uvjeren sam da ćemo i sa Slovencima

20.04.2017.

11:27

Autor: Hina, Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da je dogovor s Mađarskom oko problema na granici pri kraju, te izrazio uvjerenje da će doći do dogovora i sa Slovencima jer je to svima u interesu, pri čemu se ne smije zaboraviti ni sigurnosni aspekt ovoga problema.

"Svi skupa moramo biti strpljivi i ako će čekanje na granici biti zalog sigurnosti, mislim da to ne bi trebao biti problem. U onim kritičnim trenucima, vikendima, ono bi moglo biti sat, sat i pol. Tako će morati biti, a tako je bilo i prije", rekao je Orepić prije sjednice Vlade.

Orepić je ponovio kako su, što se tiče granice, pravila jasna - uredba je donesena, a unutar nje postoje mehanizmi kako se može prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole. "Uskrsni ponedjeljak je bio primjer da se promet može stabilizirati ako ima i malo dobre volje", dodao je.

Ministar je ocijenio da dobre volje ima i kod Slovenaca, tj. da će je biti. "Finaliziramo dogovor s Mađarima i ići ćemo zajedno s mjerama. Nadam se da ćemo naći dogovor i sa slovenskom stranom", rekao je Orepić, dodavši da uredba predviđa da svaka država može na temelju svoje analize rizika donositi konkretne mjere.

Na pitanje može li se češće otvarati više traka na prijelazima, a ne samo kada se čeka i po četiri sata, Orepić je rekao da je napravljeno maksimalno što je bilo moguće i što pružaju uvjeti. "Iskoristili smo sve moguće kapacitete na graničnim prijelazima", ustvrdio je.

Iako trenutno većih gužvi na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak nema, slijedi vikend kada se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima koji bi mogao donijeti nove gužve i čekanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.