Hrvatski radio

Radio Rijeka

OŠ "Nikola Tesla" u novom ruhu štedjet će 100 tisuća kuna godišnje

06.02.2017.

15:08

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dovršeni su radovi kojima je Osnovna škola "Nikola Tesla" u Rijeci energetski obnovljena. Ukupno su koštali više od sedam milijuna kuna, a godišnje će se na grijanju štedjeti oko 100 tisuća kuna. Školu je obišao v. d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić.

Osim što škola puno ljepše izgleda, već nakon zimskih praznika osjetili su se i prvi učinci obnove: prije je trebalo nekoliko dana da se škola zagrije, ove godine to je išlo puno brže, govori ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić.

Slijedi još obnova
I ove godine bit će obnova javnih zgrada u Rijeci i okolici. Čak 151 višestambena zgrada iz Primorsko-goranske županije prijavljena je na nedavno završeni javni poziv za energetsku obnovu, rekao je Ljubomir Majdandžić. Među hrvatskim gradovima najviše je prijava ponovno iz Rijeke. Očekuje se da će u energetsku obnovu riječkih zgrada biti uloženo 210 milijuna kuna.

Sve je presvučeno novom izolacijom, osim vanjske fasade, koja je zaštićena vrijednost, ali je kamena pa dobro izolira. Iz istoga razloga postavljeni su i novi drveni prozori koji dobro izoliraju. Grad Rijeka u ove je radove uložio 3,4 milijuna, a ostalo je bespovratni novac iz europskoga fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Očekuje se da bi se na energentima za grijanje moglo uštedjeti 100 tisuća kuna godišnje, kaže pročelnik gradskoga odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac. Dodaje da bi, kada bi se energetski obnovili svi gradski objekti za koje se planiraju radovi, njih 24, ušteda bila veća od milijun kuna godišnje.

Državna tajnica iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Katica Prpić bila je posebno zadovoljna prilikom današnjega posjeta - iz osobnih razloga. Otkako je stupila na dužnost, ovo joj je prva škola, koja nosi ime Nikole Tesle, s kojim dijeli rodno mjesto - Smiljan kod Gospića. Poslušajte prilog i izjavu Ljubomira Majdandžića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.