Hrvatski radio

Radio Rijeka

OŠ Pećine obilježava 80 godina i 140 godina školstva na Sušaku

27.10.2015.

11:57

Autor: Jelena Butković, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osnovna škola Pećine u Rijeci ovih dana obilježava dvije velike obljetnice: 140 godina prošlo je od utemeljenja školstva na Sušaku te 80 godina današnje škole na Pećinama. To je danas jedina riječka škola opremljena nastavnim pomagalima za slijepu i slabovidnu djecu.

Na Sušaku je, na poticaj Marija Derenčina, političara i književnika, davne 1895. ustrojena Obća pučka učiona u iznajmljenim prostorijama kuće Korošec kako bi se djeca "gojila i učila materinjem jeziku". Zatim je, nakon četrdeset godina, 1935., načelnik općine Đuro Ružić svečano otvorio školsku zgradu na današnjoj lokaciji Osnovne škole Pećine.

To je povod za dvodnevnu proslavu: prvi dio jučer je održan u školi - otvorena je izložba fotografija te prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida. Danas u 17 sati u CineStaru održava se kulturno-umjetnički program koji su pripremili nastavnici i učenici.

Osnovna škola Pećine uspjela je popraviti svu štetu nastalu provalom i vandalizmom prije gotovo dvije godine. Njihova je želja i dalje unaprjeđivati nastavu i u nju uvoditi nove metode, za što je potrebna i nova oprema. Uvijek dobro dođu nova računala i LCD projektori, žele nabaviti pametne ploče, a od sljedeće školske godine prijeći i na e-dnevnik.

Posluštaje što o dvjema velikim obljetnicama i planovima kaže ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić-Žunić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.