Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osam manjinskih vijeća u PGŽ, u četvrtak zasjeda Skupština

21.09.2015.

12:15

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konstituirano je osam manjinskih vijeća u Primorsko-goranskoj županiji, nakon što su ovoga vikendi održani izbori. U četvrak zasjeda Županijska skupština s čak 24 točke dnevnoga reda. Županija je pokrovitelj niza aktualnih događanja, a za vikend je planiran posjet ličkim ratištima 128. brigade HV-a.

Vijeća nacionalnih manjina u PGŽ imaju Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci, Romi, Slovenci, Srbi i Talijani. Predstavnike imaju češka, mađarska, njemačka, slovačka te ukrajinska nacionalna manjina. Za rad manjinskih vijeća i njihovih predstavnika Primorsko-goranska županija izdvaja 320 tisuća kuna za administrativne troškve, a uz donacije za programe, ukupna ulaganja u rad vijeća bit će 723 tisuće kuna u ovoj godini.

U Primorsko-goranskoj županiji su ovog vikenda završeni izbori za Vijeća nacionalnih manjina. Novost je osnivanje makedonskog vijeća. Konstituirano je osam manjinskih vijeća, dok pet nacionalnih manjina imaju svoje izabrane predstavnike. Imamo dosta novih ljudi, a za izborni proces, županija je izdvojila 822 i pol tisuće kuna - izvijestio je danas zamjenik župana Petar Mamula, te najavio da se dogovor o daljnjem radu sa svim novoizabranim manjinskim predstavnicima se očekuje tijekom listopada.

Veterani 128. brigade Hrvatske vojske će u subotu 26. rujna u Lici posjetiti mjesta pogibije svojih suboraca i prisjetiti se ratnog puta 128. brigade, najavio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić. Obići će Čanak, Ibrišić, Perušić, Gospić, Bilaj, Ribnik, Korenicu i Ljubovo te odati počast Primorcima stradalima u Domovinskom ratu.

U četvrtak 24. rujna sazvana je sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, s čak 24 točke na dnevnom redu. Aktualni su programi subvencija kredita za poljoprivrednike i turističke iznajmljivače, raspodjela europske pomoći Gorskom kotaru te izvještaj o polugodišnjem izvršenju županijskog proračuna. Svi podaci dostupni su na internetskoj stranici županije, rekao je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Dio novca utrošen je na pokroviteljstva: Županija je s 80 tisuća kuna pokrovitelj Rijeka nautic showa koji u petak, 25. rujna počinje u Rijeci. Za organizaciju Svjetskog prvenstva u boćanju koje se od danas održava u Rijeci, Čavlima i Viškovu izdvaja se 75 tisuća kuna. Riječ je o tradicionalnom sportu i samo na primorsko-goranskom području djeluje 70 uspješnih boćarskih klubova, istaknuo je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Novosti su i da je Primorsko-goranska županija kao pravna osoba postala članica Lige za borbu protiv raka, te da su od ovog tjedna kod FINA-e certificirani elektronički potpisi, tako da se službeni županijski dokumenti ubuduće neće morati potpisivati rukom. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.