Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osigurano još 400 000 kuna za pomoć Petrinji, Sisku i Glini!

31.12.2020.

15:00

Autor: HRT - Radio Rijeka

Centar u Glini gdje se prikuplja sva pomoć za područja stradala u potresu (Foto: Robert Anic / PIXSELL

Centar u Glini gdje se prikuplja sva pomoć za područja stradala u potresu (Foto: Robert Anic / PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je Grad Rijeka osigurao 400 tisuća kuna iz gradskog proračuna za pomoć gradovima koji su najviše pogođeni razornim potresom, gradska komunalna i trgovačka društva su u istu svrhu osigurala dodatnih 400 tisuća kuna čime Rijeka šalje ukupno 800 tisuća kuna pomoći.

Također, riječki Energo je, u dogovoru sa Stožerom Civilne zaštite Petrinja, u Petrinju poslao veliki agregat za električnu energiju te svoja dva djelatnika koji će spojiti, pokrenuti i nadgledavati rad agregata. Transport agregata osiguralo je Elektroprimorje Rijeka, a tvrtka Elmont ustupila je potrebnu elektroopremu.

KD Vodovod i kanalizacija će, također u dogovoru sa Stožerom Civilne zaštite i Hrvatskim vodama, na područje Petrinje uputiti autocisterne za opskrbu stanovništva pitkom vodom.

Grad Rijeka i gradska komunalna društva stavila su na raspolaganje i pružit će, po potrebi, dodatnu pomoć u ljudstvu, opremi i mehanizaciji za  područje stradalo u potresu.

Podsjećamo, na potresom pogođenom području od prvog su dana i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka s tehničkim vozilima i opremom. Pridružili su im se i vatrogasci DVD Sušak te pripadnici JVP s Krka, Raba, Cresa, Jelenja, te vatrogasci s potražnim psima iz JVP Opatija. Iz Rijeke su kao dio državnog tima Civilne zaštite na potresu pogođenom području i 3 pripadnika Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Riječki sportski savez u koordinaciji s Crvenim Križem Rijeka vodi akciju prikupljanja pomoći ugroženim područjima u Centru Zamet od 8.00 – 20.00 sati.

Iznimno danas, 31. prosinca, građani pomoć mogu dostaviti do 17.00 sati, te sutra, 1. siječnja 2021. godine od 13.00 do 20.00 sati.

Popis namirnica i ostalih potrepština koje se prikupljaju, te ostali načini na koje se građani mogu uključiti u pružanje pomoći Petrinji, Glini i Sisku dostupni su na portalu Grada

Nekoliko punih kombija hrane, deka, posteljine i odjeće prikupili su učenici i profesori Učeničkih domova s područja Primorsko goranske županije. Prikupljeno su odnijeli u Crveni križ gdje se sortira donacija i šalje na potresom pogođena područja.

Iz Učeničkih domova iz Rijeke i Lovrana na područje Sisačko-moslavačke županije otići će i poruke solidarnosti, podrške i ljubavi, poručuje pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin koja je u ime Županije zahvalila učenicima i profesorima na ovoj inicijativi i pomoći.

Krcati posuđeni prostor susjedstva GDCK Opatija najljepša je slika kojoj se može radovati svaki volonter, član i djelatnik Gradskog društva Crvenog križa Opatija (a isto je trenutno u svim društvima Crvenog križa lijepe naše). GDCK Opatija zahvaljuje mami Ariani koja je dovela svoje dvije kćeri Maju i Teu Malnar da volontiraju i pomažu u sortiranju humanitarne pomoći za Petrinju, a koja je u 12:00 sati "otputovala" u regionalni skladišni centar HCK te dalje kontinuirano i ciljano stiže do potrebitih u stradalim područjima. 

GDCK Opatija poziva sve ljude dobre volje za donacijom pomoći prema preporukama Hrvatskog Crvenog križa, a također poziva sugrađane koji to žele da se pridruže timu u dežurstvu ovaj petak, subotu i nedjelju u vremenu od 12,00 do 15,00 sati na adresi: Rakovčeva 15, Opatija (iznad trgovačkog centra Slatina). Svi su dobrodošli!

Galerija
Nekoliko punih kombija hrane, deka, posteljine i odjeće prikupili su učenici i profesori Učeničkih domova s područja Primorsko goranske županije (Foto: PGŽ), Foto: -/-
CrvenI križ Opatija  (Foto: Crveni križ Opatija), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.