Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osmo Velebitsko hodočašće: Velebit je sveta hrvatska planina!

06.08.2018.

13:38

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell (ilustracija)

Foto: Pixsell (ilustracija)

Foto: - / -

Na osmo Velebitsko hodočašće zahvale Majci božjoj od Krasna ove će srijede krenuti 26 hodočasnika. Tijekom tjedan dana, do 15. kolovoza će nositi zahvalnu svijeću duž 250 kilometara visova Velebita, od Tulovih Greda do Krasna.

Hodočašće su danas u Rijeci najavili članovi Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula", hrvatske sekcije International police Association te Alpinističkog kluba "Čopalj".

Velebit, najduža planina u Hrvatskoj, za svakog branitelja koji je boravio u vrijeme Domovinskog rata na njegovim visovima predstavlja Svetu hrvatsku planinu, istaknuo je predsjednik "Ajkula" Perica Prpić. Na Velebitu je poginuo 51 hrvatski branitelj, a za 26 pripadnika Specijalne policije MUP-a RH koji su na ovoj planini ostavili svoje živote podignuto je i spomen obilježje "Velebitskim junacima."

Uz branitelje, policajce i planinare iz Primorsko-goranske županije, na ovogodišnje hodočašće stižu planinari i iz Zagrebačke, Varaždinsko-zagorske i Požeško slavonske županije, a među hodačima su i četiri žene, rekao je voditelj hodočašća i član "Ajkula" Aleksandar Zdjelar. Interes potencijalnih sudionika je bio velik, pa smo obavili pripremno testiranje na Učki, na etapi od Medveje do vrha Vojak, rekao je Zdjelar te dodao da su neki precijenili svoju tjelesnu spremnost i sami odustali.

Polazak je u srijedu 8. kolovoza s Tulovih greda na južnom dijelu Velebita. Prije polaska bit će služena misa u crkvi Sv. Franje u Podpragu gdje je spomen ploča s imenima 51 branitelja poginulog na Velebitu od 1991. do 1995. godine.

Hodnjom će se obići mjesta pogibije i ratne pozicije hrvatskih vojnika te najviši velebitski vrhovi - Sveto Brdo, Vaganjski vrh, Malovan, Visočica, Alan i Zavižan. "Neke dnevne ture bit će i po 12 sati, što znači da ćemo po osobi nositi po 5-6 litara vode. Visoke su temperature i vode nema, sve ćemo nositi sa sobom", rekao je Vladimir Paušić, predsjednik AK "Čopalj".

Privilegija će biti družiti se s veteranima "Ajkula" i pripadnicima specijalnih postrojbi na dijelovima staza koje su samo oni prošli, rekao je Miljenko Vidak, predsjednik IPA Hrvatska. Na međustanicama na Visočici i Velikom Alanu najavljen je dolazak novih hodočasnika, dok se u Krasnu 14. kolovoza očekuju i članovi obitelji hodočasnika i velebitskih branitelja. 

Za blagdan Velike Gospe od 9 sati je najavljen svečani mimohod, a zahvalna svijeća bit će predana na misi u 11 sati u Svetištu Majke Božje od Krasna.

Poslušajte izjave Miljenka Vidaka, Vladimira Paušića, Aleksandra Zdjelara i Perice Prpića:

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.