Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osniva se kazališni ansambl mladih s teškoćama u razvoju ili invaliditetom

18.03.2018.

14:00

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Uvođenje mladih s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom u tržište rada, predmet je novoga projekta Grada Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca - takozvanog "5. ansambla". Riječ je o posebnom projektu koji će oformiti kazališni ansambl mladih s teškoćama u razvoju ili invaliditetom.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da se uz četiri postojeća ansambla, pokreće i peti ansambl, po kojemu je projekt i nazvan. Blažević je, također, istaknuo da je kazalište prije dvije godine otvorilo mogućnost angažiranja osoba sa sindromom Down u biljeterskoj službi. "Cilj ovoga projekta je da mladi s teškoćama u razvoju ili invaliditetom više ne budu samo naša publika ili biljeteri, nego da postanu i kreativni članovi kazališne zajednice ansambla", rekao je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da od 798 tisuća kuna bespovratnog iznosa, EU potpora pokriva 85 posto, a ostalo financira Ministarstvo kulture RH.

5. ansambl će mlade s poteškoćama uključiti u tržište rada kroz brojne pripreme i kulturno-umjetničke aktivnosti koje će rezultirati usvojenim vještinama, navikama, ali i znanjima potrebnim za rad u kazalištu. Zbog toga je, kroz projekt, ostvarena suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje čiji su polaznici djeca i mladi s teškoćama u razvoju ili invaliditetom te s Udrugom 21, čiji su članovi mladi sa sindromom Down.

"Što se tiče naše stručnosti i rehabilitatora - njihova uloga u ovome projektu bit će izraditi individualne planove, istaknuti jake strane svih uključenih korisnika i pomoći pravilnom podrškom u radu svim umjetnicima koji će biti uključeni u radionice", rekla je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Ivone Šabarić Rubeša.

Projekt je vezan i uz provedbu Europske prijestolnice kulture kojoj je jedan od ciljeva povećati broj građana koji sudjeluju u kulturnim aktivnostima, a s posebnim naglaskom na uključenje osoba s invaliditetom. Mila Čuljak iz Udruge 21 istaknula je kako su neki članovi udruge već bili uključeni u kazališni rad. "U našoj udruzi postoje izuzetno talentirani mladi performeri i veselimo se vidjeti ih kao ravnopravne izvedbene umjetnike u Rijeci", govori Čuljak.

Projekt će se odvijati putem radionica i drugih oblika edukacije, a trajat će 18 mjeseci. Na objavljeni poziv za sudjelovanjem javilo se 25 mladih između 15 i 25 godina.

Problem koji se nameće u ovome kontekstu je formalno zapošljavanje osoba s poteškoćama i invaliditetom jer, ukoliko su plaćeni za svoj rad, gube prava koja imaju s obzirom na svoj status i specifične sposobnosti. Luka različitosti, međutim, ovakvim projektima nastoji pokazati da se može i da ima ravnopravnih mjesta za sve.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.