Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osnovana Goranska ekološka inicijativa: goranskim šumama prijeti uništenje

20.11.2016.

16:45

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološka udruga Goranska ekološka inicijativa osnovana je u sjedištu Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu s temeljnim zadaćama odgovora na sve ugroze prirode i ljudskog življenja na području Gorskoga kotara.

Posebno će tragati za modelima i rješenjima budućeg održivog razvoja toga područja. Kako je navedeno u priopćenju, jedan od neposrednih povoda osnivanja udruge je zaraza smreke kukcem potkornjakom, koji prijeti potpunim uništenjem te kvalitetne drvne vrste na području Gorskoga kotara.

Na osnivačkoj skupštini iskazano je negodovanje zbog nedjelotvornosti "Hrvatskih šuma" u borbi na tom polju, ali jednako i države kao vlasnika. Prebacivanje krivnje za širenje zaraze potkornjakom na privatne šumovlasnike klasična je zamjena teza po načelu "brigo moja, prijeđi na drugoga". Pozivanje na struku čini se smiješnim uz spoznaju da su, nakon ledoloma koji se dogodio 2014. godine, tisuće kubika drvne mase ostavljene da trunu u šumi, dok se istovremeno, s ciljem ostvarivanja dobiti, ekspoloatirala zdrava i zdravija drvna masa, stoji u priopćenju GEI.

Naredba ministra poljoprivrede o obveznoj sječi šume zaražene potkornjakom apsolutno je neodrživa jer nema uporišta u realnom životu lokalnog stanovništva i osuđena je na neuspjeh, rečeno je na skupu. Također, kako se navodi u priopćenju, na osnivačkoj skupštini zaključeno je da Gorskom kotaru prijeti daljnja devastacija okoliša i nastavak depopulacije ako se državne vlasti nastave autarkično distancirati od problema toga kraja.

Za predsjednicu je izabrana vlasnica uspješnog OPG-a iz Čabra Anita Pintar. Goranska ekološka inicijativa djelovat će pridružena ekološkoj udruzi Eko Kvarner.

DODATAK: Simboličnim početkom konferencije za novinare u 5 minuta do 12 sati, Goranska ekološka inicijativa se u srijedu 23. studenoga javnosti se predstavila i u Rijeci. Javlja Robert Ferlin:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.