Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osnovci predstavili maketu pametne Rijeke: kad cesta prepoznaje kišu!

11.05.2018.

11:33

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Pametni prometni znakovi, biciklističke staze, vodotoranj na Mololongu - sve se to nalazi u maketi pametnoga grada, nastale u sklopu vikend-škole poduzetništva za djecu u dvorcu Stara Sušica. U programu Doma mladih sudjelovalo je tridesetak učenika 6. i 7. razreda, a sve su ideje primjenjive!

Grad Rijeka, u suradnji s Domom mladih, već devet godina provodi program K.E.Š., odnosno Kreativno-edukativne škole za mlade poduzetnike, ove godine u suradnji sa stručnjacima iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Umjetna inteligencija i pametni gradovi bili su ovogodišnja tema, a zajednički rad kroz praktične zadatke izuzetno je poticajan za učenje i razvoj ideja, istaknuo je na prijemu stručni mentor Damir Medved iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

U maketi svoga grada učenici su primijenili ideje koje podrazumijevaju primjenu već postojeće tehnologije u svijetu, primjerice prepoznavanja lica ili reagiranja na kišne uvjete. Sve su ideje primjenjive ukoliko se za njih nađe budžet, rekao je Medved. Gradonačelnik Vojko Obersnel je čestitao učenicima na kreativnosti te zahvalio njihovim mentorima i roditeljima na prepoznavanju važnosti radionica za razvoj poduzetničkih kompetencija mladih. Najavio je kako će Grad Rijeka nastaviti podupirati ovaj program te nastojati primijeniti neka od pametnih rješenja.

Umjetna inteligencija i pametni gradovi su top-tema u svijetu, istaknuo je ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin. U skopu programa K.E.Š. mladi se potiču na razvijanje strateške vizije te prihvaćanje promjena, inovacija i odgovornosti. Vikend-škola poduzetništva u dvorcu Stara Sušica uključuje trodnevni program radionica pod stručnim vodstvom mentora. Program je sufinanciran iz proračuna Grada Rijeke i namijenjen djeci 6. i 7. razreda riječkih osnovnih škola.

Ove ih je godine sudjelovalo tridesetero, a učenici Osnovne škole "Trsat" Mitja Kirinčić, Andro Vodopija i Luka Skočilić ističu da su, nakon što su riješili početne tehničke probleme, uživali. Poslušajte mlade maketare i ravnatelja Doma mladih koji su maketu danas predstavili u salonu Grada Rijeke:

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.