Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Ostvare li se dobre stvari koje pripremamo, brodogradilišta neće u stečaj"

05.03.2019.

16:19

Autor: Hina

Ministar Darko Horvat (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Ministar Darko Horvat (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je kako će se ovaj tjedan sastati s upravom Uljanika i vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom, a smatra da neće biti stečaja brodogradilišta ako se, kako je rekao, "ostvare dobre stvari koje pripremaju i osmišljavaju".

Na pitanje novinara je li idući utorak, kada se treba održati ročište za otvaranje stečaja u riječkom 3. maju, "dan D" kada će se konačno znati budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci, ministar je odgovorio: "Dogode li se dobre stvari koje pripremamo i osmišljavamo, mi smo mišljenja da stečajnog postupka neće biti." 

Naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci je 26. veljače ročište za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, koje je dio Uljanik grupe, odgođeno za 12. ožujka.

Odgovarajući nakon dodjele stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima na pitanja o Uljaniku, Horvat je najavio kako će tijekom ovoga tjedna imati "opsežan sastanak analitičke prirode" i s upravom Uljanika i s Debeljakom. O rezultatima tog sastanka ćemo pravovremeno obavijestiti, kratko je najavio ministar. 

Ministar Horvat je i krajem prošlog tjedna najavio kako ovaj tjedan s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i upravom Uljanika kreće "analitička rasprava" o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru i vladi.

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio da rješenje za Uljanik grupu mora biti održivo i sukladno regulativi Europske unije te mora približiti Uljanik i 3. maj funkcioniranju po tržišnim načelima. 

"Ovdje nema nikakvih balona ni iluzionističkih aktivnosti. Ima jedna realnost u kojoj svaka nova transformacija brodogradilišta mora biti bliža funkcioniranju na tržišnim osnovama", rekao je Plenković i dodao da količina državnih potpora iz prethodnog razdoblja više jednostavno nije realna.

Upitan hoće li Vlada ispuniti Debeljakov uvjet da podmiri Uljanikove dugove, odgovorio je kako se njegova ponuda analizira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.