Hrvatski radio

Radio Rijeka

Osumnjičen za svodništvo nije vjeroučitelj

02.05.2013.

14:40

Autor: Boris Kanazir / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Riječke nadbiskupije stigao je demanti vijesti koju je danas objavio Novi list o navodnome riječkom vjeroučitelju koji je podvodio udanu ženu. Tvrde da taj čovjek nije obnašao vjeroučiteljsku službu.

Vijest je objavljena pod naslovom Sodoma i Gomora: Riječki vjeroučitelj makro udanoj ženi. Novinarka u tekstu piše o neimenovanom pedeset i trogodišnjem “riječkom vjeroučitelju" koji je „osam mjeseci podvodio jednu uglednu Riječanku" i svo vrijeme bio „makro udanoj ženi".

U ime Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, koji se brine za 113 vjeroučiteljica i vjeroučitelja laika koji rade u 52 osnovne i 29 srednjih škola na području Riječke nadbiskupije, kao i u ime sveukupnog broja ovih časnih i vrijednih ljudi (tu su još i vjeroučitelji svećenici, redovnici i redovnice), izražavam zgroženost takvim neprofesionalnim i neetičkim činom iznošenja neprovjerenih informacija, kaže Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije.

Taj čovjek zapravo nikada nije obnašao vjeroučiteljsku službu niti je završio teološki studij niti ima ikakve veze s prenošenjem vjerskih istina u bilo kojoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, a kojega se u ovom tekstu pod snažnim moralnim objektivom predstavlja kao „riječkog vjeroučitelja", nastavlja Rukavina Kovačević.

Ove su laži i klevete pokušale nanijeti trajnu ljagu na vjeroučiteljsku službu u Katoličkoj crkvi i dovesti u pitanje vjerodostojnost svih tih osoba koje u ime te iste Crkve prenose općeljudske i kršćanske vrjednote djeci i mladima. Je li novinarstvo u Hrvatskoj spalo na te grane da neke neprovjerene kvazi informacije predstavlja kao istraživačke i objektivne, pita se Rukavina Kovačević i izražava žaljenje nad ovakvim oblikom diskriminacije i blaćenja vjeroučiteljske službe i duhovno-moralnog i profesionalnog identiteta vjeroučitelja od strane medija.

Riječka policija danas je objavila da je završila kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom iz Rijeke zbog sumnje da je organizirao pružanje seksualnih usluga. Utvrđeno je da je od rujna 2012. do travnja 2013. podvodio žensku osobu, također s riječkog područja. Žena koja je prodavala svoje seksualne usluge vodila je normalan obiteljski život. Svodnika je policija kazneno prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog kaznenog djela prostitucije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.