Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otkriven potonuli rimski brod kod Paga: nova atrakcija za ronilački turizam

22.08.2018.

10:46

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Zajednica ronilačkog turizma HGK

Foto: Zajednica ronilačkog turizma HGK

Foto: - / -

Predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK Vedran Dorušić je tijekom turističkoga ronjenja sudjelovao u otkriću olupine rimskog broda kod otoka Paga za koju se pretpostavlja da potječe s početka prvoga stoljeća prije Krista.

Radi se o značajnoj novoj atrakciji za ronilački turizam, koji uz oko 180 ronilačkih centara bilježi stalni rast. "Posljednji arheološki nalaz u hrvatskom podmorju naišao je na razumijevanje u Ministarstvu kulture, da se zaštita napravi u suradnji s ronilačkim centrima kroz postavljanje video nadzora, ostalih mjera tehničke zaštite i primjene novih načina prezentacije i turističke promocije. Uz specijalizirani oblik turističke i kulturne ponude, ljubitelji ronjenja prvi su na liniji po pitanju zaštite okoliša mora i izrazito su svjesni važnosti održivoga turizma", rekao je Vedran Dorušić povodom otkrića.

U Hrvatskoj je prisutno i namjerno potapanje brodova koji služe kao ronilačka atrakcija. Praksa je poznatija pod nazivom scuttling, a prvi brod koji je potopljen na takav način u Hrvatskoj je Vis, admiralski brod Jugoslavenske ratne mornarice, koji se nalazi u istarskoj uvali Polje.

"Tijekom posljednjih godinu dana dolazi do sve bolje regulacije struke u Hrvatskoj, stoga je svaka nova atrakcija više nego dobrodošla. Turističko ronjenje izdvojeno je kao poseban oblik turizma u novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu te su definirani pružatelji usluga turističkoga ronjenja čime se smanjio prostor za djelovanje nelojalnoj konkurenciji. Do kraja godine očekuje se donošenje Pravilnika o sigurnosti ronjenja na čemu intenzivno radimo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture", rekao je Dorušić, dodajući da je u tijeku i prikupljanje podataka o ronilačkim centrima s ciljem promocije na centralnoj stranici HTZ-a.

Dorušić ističe da je od preostalih pitanja struke problem kvalificirane radne snage još uvijek prisutan budući da je osim stručne osposobljenosti i međunarodnih certifikata potrebno i poznavanje stranih jezika. Zbog toga u Zajednici razmišljaju o razvoju koncepta jednostavnih edukacija voditelja ronjenja, naročito za stranu radnu snagu, ali i za jačanje popularnosti ronjenja kod mladih u Hrvatskoj.

Prema istraživanju Tomas Ljeto 2017. Instituta za turizam ronjenje je motiv za dolazak u Hrvatsku za više od 6 posto ispitanika, dok prilikom odabira aktivnosti za vrijeme boravka 16,3 posto gostiju bira ronjenje. Najviše ih je u skupini do 29 godina, njih 20 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.