Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otočani prosvjeduju "ljetovanjem" ispred Sabora

19.06.2017.

10:03

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inicijativa Pokret otoka ispred zgrade Sabora od ranoga jutra prosvjeduje protiv Zakona o koncesijama. Prosvjednici su na Markov trg donijeli ručnike, ležaljke i suncobrane te ga pretvorili u plažu, a onima koji danas odlučuju o ovom zakonu, poručuju da još jedanput razmisle.

Pokret otoka čini više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki. Saborskim zastupnicima podijelili su zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te ih pozvali da glasuju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim.

Da je glasovanje o Zakonu o koncesijama odgođeno, za HRT je potvrdio predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić. Vlada će se, kaže, očitovati o amandmanima na Zakon o koncesijama, a odgoda ne znači da zakon ide u treće čitanje. Bačić smatra da ovaj tjedan Zakon o koncesijama neće biti na sjednici Sabora.

Uoči dolaska na "ljetovanje" ispred zgrade Hrvatskoga sabora, jučer ujutro je duž jadranske obale održan prosvjed pod parolom Zatrubi za otoke i obalu, nek' nas čuju i u Zagrebu. Skupovi upozorenja bili su u Malom Lošinju, na Braču i Hvaru, u Makarskoj, Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Šolti i Prviću.

Evo što kažu voditeljica inicijative Pokret otoka Maju Jurišić i jedna od prosvjednica u Zagrebu te kako zahtjeve otočana i prijedlog Zakona o koncesijama komentira primorsko-goranski župan Zlatko Komadina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.