Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Otoci u struji" - zvučna izložba na Iloviku, Susku, Unijama i Srakanama u jednom danu

14.05.2022.

10:30

Autor: Neva Funčić

Fotografije koje s kopna putuju na otoke

Fotografije koje s kopna putuju na otoke

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Cilj projekta "Otoci u struji" je prikazati život četiri otoka lošinjskog arhipelaga, Ilovika, Suska, Unija, Srakana, u jednom danu s naglaskom na prošlost, sadašnjost i budućnost, kažu autori Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin, osnivači Udruge Tragom hrvatske baštine.

Na Srakanama trenutno žive dva stanovnika, a izložbe je tamo bilo ravno nikad, ovo će biti prvi puta u povijesti tog otoka, rekla je novinarka Slavica Mrkić Modrić. Zajedno s fotografom Markom Gracinom pripremila je ploveću kazališnu priču u kojoj glavne uloge imaju fotografije, riječi, glazba i ples. 


Gracinove fotografije tradicije cijele Lijepe naše s broda će nakratko skočiti na otoke, oživjet će ih pjesmom, glazbom i plesom dva lošinjska folklorna ansambla: KUD Manfrina iz Malog Lošinja i FD Studenac iz Nerezina, a o otocima će pričati mještani koji na njima žive, najavila je Slavica.


Tumači da je projekt nazvan po knjizi Ernesta Hemingwaya "Otoci u struji", a namjera mu dočarati neslomljivost otočana koji ostaju svoji na svome, ma koliko otoci bili u struji. Tu je njihov hemingwayski duh: Sloboda. Odanost. Ljubav.


Priča sa svakog od četiri otoka bit će fotografirana i snimana audio i video, kao dokument jednog dana u jednom vremenu. Program je nastao u suradnji Udruge Tragom hrvatske baštine, folklornih društava, otočkih mjesnih odbora i Grada Mali Lošinj.


Udruga Tragom hrvatske baštine želi pokazati bogatstvo, ljepotu i raznolikost tradicijske kulture te odati priznanje svima onima koji su generacijama bilo glazbom, pjesmom, plesom ili zapisima očuvali hrvatske običaje, identitet i raznovrsnost kakva se može naći rijetko gdje u svijetu. 


Nerijetko se dogodi da običaji njegovani generacijama preko noći nestanu. Stoga je dio kulturnog i običajnog bogatstva Hrvatske sniman diljem Lijepe naše prikazan u Rijeci na velikoj izložbi u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja u ožujku prošle godine, a trajno je dostupan na web stranici bastina.hr.


Stanovnici hrvatskih otoka, neovisno bili to veliki otoci ili oni mali, svakodnevno se susreću s istim problemima prometne i kulturne izoliranosti, otežanog školovanja, odumiranja i zaborava.


Brod Krško, s brojnim timom projekta "Otoci u struji", krenuo je u subotu 14. svibnja u osam iz Malog Lošinja, pristajanje u Ilovik je predviđeno u 9:25, na Susku u 12:25, a Unijama u 15:15. Na Srakanama, gdje je najavljena epizoda "Otok u tišini", kulturno umjetnički program najavljen je od 17:15, a povratak u malološinjsku luku očekuje se oko 19:30 sati.


Od jutra do sutra, kaže koautor projekta Marko Gracin koji se nada da se u ovom danu nitko neće osjećati kao otok. Poslušajte razgovor:

Kaf'e: Mrva i Marko o Otocima u struji

Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin na balkonu Radio Rijeke

Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin na balkonu Radio Rijeke

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.