Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Otpadnici" na plaži: kako odvojeno prikupljati otpad?

27.07.2015.

14:54

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije riječke plaže i ove godine zaslužile su Plavu zastavu - oznaku po kojoj znamo da pružaju kvalitetan sadržaj, da je ondje more čisto i da se brine o okolišu. Upravo odvajanje otpada bila je tema projektnog dana održanog jutros na plaži Ploče na Kantridi.

Svaka plaža s Plavom zastavom dužna je organizirati projektni dan kojim se ukazuje na njezine prirodne vrijednosti te osobitosti podmorja i kopna. Velika se važnost pridaje zaštiti prirode i okoliša te se o tome informiraju i poučavaju sve generacije. Ovogodišnji Projektni dan na plažama Ploče i Kostanj posvećen je odvojenome prikupljanju otpada.

Grad Rijeka i KD Čistoća jutros su proveli akciju na plaži Ploče, ispod bazena na Kantridi, s nažalost malobrojnim građanima. Educirali su ih o odvajanju otpada te anketirali o navikama koje imaju. Sudjelovala su i djeca iz Plivačkoga kluba Kantrida. Na edukativnoj radionici upoznali su Otpadnike - kontejnere za različite vrste otpada.

Neki od njih već u svojim domovima odvajaju otpad, a neki će tek početi. Kako kaže Milan Zagorac iz Čistoće, djeci je tema odvajanja otpada uvijek zanimljiva i gotovo normalna pojava, dok odrasli teško mijenjaju stare navike. Tako sada najmlađi svoje roditelje trebaju poučiti važnosti i načinima odvajanja otpada.

Druga od dviju riječkih plaža s Plavom zastavom svoj će projektni dan imati u utorak 28. srpnja. Na plaži Kostanj program će biti sličan ovome na plaži Ploče, od 9 do 11 sati. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.