Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otpuhala dio fasade: bura na dva dana zatvorila riječki Filozofski fakultet

18.01.2017.

14:38

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon naleta bure što je odlomio dio fasade riječkoga Filozofskog fakulteta, zgrada je već dva dana zatvorena, no studenti će sutra moći na nastavu. Međutim, stakla Filozofskog fakulteta u Kampusu na Trsatu pucaju i neovisno o jakom vjetru.

Otkad je izgrađena, u zgradi su propadali liftovi i pucala stakla, pa smo dekanicu fakulteta Ines Srdoč Konestru pitali u čemu je problem. "Vjerojatno u propustima u gradnji, vrsti i kvaliteti materijala. Stakla su nam pucala, ali ne zbog bure. Ne možemo objasniti zašto se to događa, evo i nedavno smo imali jednu zamjenu stakla. Polako se to sanira, otklanjaju se nedostaci, tako da otkad smo uselili, a tu smo već šestu godinu, ipak imamo pozitivne pomake", kaže Srdoč Konestra.

No nedavni jaki naleti bure oštetili su fasadu i to je prvo takvo oštećenje, dodaje Srdoč Konestra. "Naime, mi do sad nismo imali oštećenja te vrste na ovom dijelu  fasade, tako da je bila potrebna provjera alpinista koliko je to opasno. A kako je za prošlu noć bila najava jake bure, jednostavno sam otkazala sve djelatnosti Filozofskog", rekla je dekanica.

A što kažu studenti? "Bili su ekstremni vremenski uvjeti, tako da se štete mogu dogoditi. Srećom nisu velike, a nadam se da ih više neće biti. Ne znam što da kažem, vjerojatno je greška u gradnji, u arhitekturi... Činjenica jest da ovakvu buru nitko nije očekivao, ali na to se trebalo misliti prije, ipak živimo u Rijeci!" Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.