Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvara se Lektorat za slovenski jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci

23.03.2018.

18:05

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Izaslanstvo Sveučilišta u Ljubljani, predvođeno rektorom Igorom Papičem, boravilo u radnom posjetu Sveučilištu u Rijeci radi jačanja suradnje te je tom prigodom potpisan Ugovor o otvaranju Lektorata za slovenski jezik pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Kako je istaknula dekanica riječkoga Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra, od prvih koraka pokretanja ovoga lektorata prošlo je tek pola godine, što govori o tome da se uspješni projekti suradnje mogu brzo ostvarivati ako postoji dobra volja. Na Odsjeku za kroatistiku u Rijeci već djeluju dva lektorata za slavenske jezike, za makedonski i poljski, kazala je. Očekuje se da nadležno slovensko ministarstvo odobri lektora za slovenski jezik koji će dolaziti u Rijeku. Slovenski jezik će biti otvoreni izborni predmet za sve studente riječkoga Sveučilišta, kazala je Srdoč Konestra.

Ljubljansko Sveučilište je vrsno i značajno europsko sveučilište te od njega riječko može mnogo naučiti, ocijenila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija. "Želimo uspostaviti suradnju u razmjeni studenata i znanstvenika te prenijeti dio iskustava iz Ljubljane u Rijeku", kazala je. Posebno je istaknula izvrsne rezultate ljubljanskog Sveučilišta na polju internacionalizacije, s mnogo studijskih programa na engleskome jeziku i mnogo studenata iz inozemstva. Vrijedna su slovenska iskustva na povlačenju novca za djelovanje Sveučilišta iz EU fondova te uspostavljena suradnja s gospodarstvom, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Rektor ljubljanskog Sveučilišta Igor Papič naveo je da se pokazalo da su čelništva obaju sveučilišta slična po načinu razmišljanja, ocjenujući važnim postupak internacionalizacije. 

Jedan od programa s kojima formalno počinje suradnja sveučilišta je na području doktorskih studija, te je voditeljica Doktorske škole Sveučilišta u Ljubljani Aleksandra Kanjuo Mrčela navela da je dobro da se time počinje jer su doktorski studiji prirodno usmjereni na međunarodnu suradnju.

Potpisivanju je nazočila i veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knezte pritom izrazila ponos na tradicionalno dobre veze Slovenije i područja Primorsko-goranske županije te aktivno djelovanje ovdašnje jake nacionalne zajednice Slovenaca. 

O važnosti suradnje sa slovenskim Sveučilištem govori rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.