Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvaraju se teretane: najavite se telefonom, molim!

13.05.2020.

16:03

Autor: Neva Funčić

U novoj normalnosti sprave i korisnici moraju biti na većim udaljenostima (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

U novoj normalnosti sprave i korisnici moraju biti na većim udaljenostima (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Foto: - / -

U aktualnoj situaciji pandemije te opuštanja mjera zaštite od zaraze, dozvoljen je rad teretanama, fitness-centrima i sportsko-rekreacijskim centrima od srijede 13. svibnja. HZJZ je objavio pod kojim uvjetima mogu raditi.

Održavanje treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti dopušta se svim sportašicama i sportašima te korisnicima rekreativnih sadržaja u zatvorenim sportskim objektima uz pridržavanje epidemioloških preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Treba osigurati najmanje sedam četvornih metara neto površine poda po osobi, odnosno 10 četvornih metara bruto površine. Broj osoba pritom uključuje i trenere, odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening.

Na ulazu će biti dozatori s dezinfekcijskim sredstvom, a uz sprave prenosivi dezinficijensi za opremu i rekvizite. Za svaki trening će se uspostaviti sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze. I svi se moraju držati rasporeda.

Treneri, sportaši i korisnici trebaju prije dolaska u objekt izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Zaposlenicima se preporučuje korištenje maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.

Tijekom treninga u zatvorenom prostoru preporučuje se da se drži razmak od dva metra, a u dijelovima gdje se obavlja intenzivni aerobni trening preporučuje se razmak od četiri metra.

O novom normalnom, razmicanju traka za trčanje i rezervaciji termina, poslušajte više u razgovoru s Deanom Misturom, fizioterapeutom i vlasnikom jednog od riječkih fitness-centara:

 

Dean Mistura: najteže će biti onima koji nisu navikli na fiksne termine treninga, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.