Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren baštinski hotel iz 19. stoljeća; svaka soba ima svoju priču

14.07.2015.

11:49

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Baški je otvoren novouređeni baštinski hotel "Forza". Staru kuću iznad bašćanske plaže, izgrađenu 1891. godine, vlasnici su naslijedili od prapradjeda te 16 soba preuredili potpuno različito, u skladu s otočkim naslijeđem.

Uvjet za naziv baštinskog, odnosno "heritage" hotela je da se nalazi u zaštićenoj zoni, ističe suvlasnik Zlatko Dorčić. Kamena kuća građena je 1891. godine, već tada s građevinskom dozvolom, i to na tradicionalni način - bez žilce cementa i bez kila željeza. Tako je, uz dodatak suvremene tehnologije i obnovljena, kaže Dorčić koji vlasništvo hotela dijeli s bratom Leom. Zadržani su i obnovljeni lukovi od cigle i istaknuta ljepota kamenih zidova, a u 16 smještajnih jedinica ni jedan krevet, ni jedan ormarić, nije isti.

Dorčić dodaje da su dio kuće otkupili od rođaka i zahvaljuje roditeljima koji su prije 28 godina, koliko se braća bave ugostiteljstvom, imali povjerenja u njih. "Mi smo tada bili mladi, mulci, a roditelji su rekli: "Ajde, evo vam!" i prepustili nama posao. Danas od ugostiteljstva žive i naša djeca koja su već u tridesetima." I posao ide dobro, priča Zlatko, koji gostima uz pogled na bašćansku plažu nudi i domaću hranu u bistrou Forza. Novi baštinski hotel bit će otvoren cijele godine, pa bi tako zimi mogao biti jedini otvoreni hotel u Baški. Pogledajte fotogaleriju i poslušajte razgovor s direktoricom Turističkog ureda Baška Ivanom Kovačić te jednim od suvlasnika hotela Zlatkom Dorčićem - s njima razgovara Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.