Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren Centar za tetrijebe u Gorskom kotaru

25.09.2019.

14:34

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na lokalitetu Farjev Laz nedaleko naselja Tršće u Gorskom kotaru primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te predsjednici županijskog i Hrvatskog lovačkog saveza dr. Josip Malnar i Đuro Dečak svečano su otvorili Srednjeeuropski uzgojni centar "Tetrijeb".

U velikom ograđenom i mrežom natkrivenom za četrnaest jedinki strogo zaštićenog i ugroženog tetrijeba gluhana stvoreni su uvjeti kako bi se s vremenom one pripremile za samostalan život u prirodi.

Centar na Farjevom lazu važan je iskorak na desetljećima dugom putu prema nastojanju da jedna iznimna vrsta divljači iznova postane čest stanovnik goranskih šuma, istaknuo je danas predsjednik Hrvatskog Lovačkog saveza Đuro Dečak. "Pokušavamo vratiti tetrijeba u ove prekrasne goranske šume. On je nekada bio prva lovna divljač, no ne lovi se već, kako sam ja u lovstvu, punih četrdeset i pet godina. Nećemo ga loviti sve dok brojno stanje ne pokaže da se on može reproducirati i da ga ne ugrožavamo kao vrstu", istaknuo je.

U proteklih pola desetljeća Primorsko-goranska županija je u projekt centra za tetrijebe uložila oko 652 tisuće kuna, a na razloge tih i sličnih ulaganja podsjeća župan Zlatko Komadina. "Mi smo ne samo u Hrvatskoj, već i ovom dijelu Europe, najbogatija županija po brojnosti biljnih i životinjskih vrsta, te bogatstvu prirodne baštine, a sve to želimo zaštititi od nestanka i izumiranja. Tetrijeb je prekrasna životinja, ovdje ga je nekada bilo, a počeo je izumirati dijelom zbog utjecaja čovjeka, a dijelom radi predatora", rekao je župan.

S tim se nije mirio pokretač projekta Centra dr. Ivica Križ, kojem se pomalo javljaju turističke agencije, ali i neke poznate medijske kuće. "S agencijama pomalo sklapamo ugovore o fotografskom lovu. Osim toga imamo i naznake suradnje s National Geographicom, čiji su predstavnici već bili ovdje jer planiramo snimiti reportažu, koja bi prvenstveno bila namijenjena gostima iz Skandinavije", najavio je Križ.

Dva mužjaka tetrijeba danas su dobila ime Goran i Kvarner, a njih su u prostor centra simbolički unijeli kumovi, župan Zlatko Komadina i čelni čovjek hrvatskih lovaca Đuro Dečak. Poslušajte:

Centar za tetrijebe, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.