Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren odjel Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Krku

17.09.2015.

17:45

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osnovnoj školi "Fran Krsto Frankopan" u Krku svečano je otvoren Područni odjel Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Na otoku i u gradu bogate glazbene tradicije napokon će se moći obrazovati mladi glazbenici.

"Otok Krk dosada je bio jedini naš otok bez osnovnoškolskoga glazbenog obrazovanja i uz suradnju i trud možemo reći da imamo novi glazbeni odjel", rekla je na svečanosti zamjenica župana Marina Medarić. Naglasila je i da je znanje naše najveće bogatstvo koje nam nitko ne može oduzeti.

Na otoku najviše veseli broj djece u osnovnoj, kao i glazbenoj školi. Zadaća je Primorsko-goranske žušanije da svima pruži jednake uvjete odrastanja te visok pedagoški standard. "Nadam se da će u ovoj školi prepoznati talente i naučiti učenike da na najbolji mogući način prenesu i očuvaju tradiciju ovog otoka", zaključila je zamjenica župana.

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka zapošljava 85 profesora, a pohađa je 450 učenika, 67 u područnom odjeljenju na Rabu i sada 30 novih učenika s Krka, rekao je ravnatelj Danijel Trinajstić. Poručio je da je glazba medij koji otapa razlike među ljudima i mišljenjima, koji od svih nas čini bolje, plemenitije i uspješnije ljude.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić istaknuo je da Krk zaslužuje glazbenu školu i podsjetio na bogatu povijest te glazbenu baštinu grada i otoka. Tamošnja gradska limena glazba, koja će uskoro proslaviti 200 godina rada, dosad je sama educirala svoje glazbenike, a ovakva glazbena škola dodatno će doprinijeti obrazovanju krčkih glazbenika, rekao je Vasilić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.