Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren puni profil Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava

26.07.2021.

14:54

Autor: HRT

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: - / -

Otvoreno je dodatnih 13 kilometara punog profila Istarskog ipsilona od Cerovlja do Lupoglava. Radovi, vrijedni 550 milijuna kuna dovršeni su četiri mjeseca prije roka i znatno će olakšati život lokalnom stanovništvu te svima koji putuju tom autocestom.

Riječ je, kažu stručnjaci, o iznimno zahtjevnoj dionici, ne samo zbog toga što je rađena u pandemijskim uvjetima, već je i tlo bilo iznimno teško, ima puno objekata i čak šest vijadukata na dionici.

Do kraja mjeseca bit će dovršen dio od 6 km do tunela Učka, potom slijedi probijanje druge cijevi tunela, gdje su također radovi u punom jeku te nastavak radova s riječke strane: izgradnja ceste do čvora Matulji i velikog odmorišta. 

Kada sve to bude gotovo, a planira se do kraja 2023., možda i prije ako će se radovi izvoditi ovim tempom, vrijednost cijelog projekta bit će više od milijarde eura.

Istarski ipsilon je žila kucavica istarskog poluotoka. Njime godišnje prođe više od 10 milijuna vozila, a više od 90 posto turista u Istru dolazi upravo njime.

Na otvorenju su bili premijer Andrej Plenković, resorni ministar Oleg Butković, ali i župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina, poslušajte prilog iz Istre i županovu izjavu:

Otvaranje Ipsilona, pripremila Nives Kalebić / HRT

Komadina: Veseli da je ugovorena imovinsko-pravna priprema za radove do Matulja, pripremila PGŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.