Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:39 / 09.04.2018.

Autor: Iva Pavletić Crnić

Otvorena edukativna staza Ponikve puna prirodnih ljepota

Foto: Iva Pavletić Crnić / Radio Rijeka

Foto: Iva Pavletić Crnić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Malo mjesto Ponikve u zaleđu Bakra broji svega dvadesetak stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom. No Ponikve su pravi skriveni biser prirodnih ljepota. Upravo je danas na toj lokaciji otvorena edukativna staza Ponikve, dugačka 8 i pol kilometara.

Svečanom otvorenju nazočili su, među ostalima, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te direktorica Turističke zajednice Bakra, Sonja Jelušić.

Edukativna staza Ponikve jedinstvena je po jezeru kojeg mještani iz milja nazivaju "Sad ga ima, sad ga nema" jer nastaje i nestaje periodično i predstavlja pravi mađioničarski trik prirode. Tu je i 600 različitih vrsta biljaka, ali i raznoliki životinjski svijet. Upravo su Ponikve dom medvjedima, risovima i vukovima.

Svi ljubitelji prirode na tom će zanimljivom putu naići i na bogate tragove prošlosti. Dvije su polazišne točke; jedna u Ponikvama a druga na Kukuljanovu. Edukativna staza Ponikve nastala je kao poticaj lokalnom stanovništvu da Ponikve prepozna kao izletničko odredište tijekom cijele godine te kao dodatna ponuda za turiste koji u Ponikvama mogu upoznati raznovrsnu prirodnu baštinu našega kraja.

O tim ljepotama Iva Pavletić Crnić razgovarala je s profesorom povijesti Pomorske škole Bakar Borem Štrbcem, učenikom prvog razreda Pomorske škole Janom Pelićem i Darkom Ujčićem koji je istinski zaljubljenik u svoj kraj. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.