Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena izložba "Festivalska Opatija: Priča o Dori"

02.02.2020.

18:04

Autor: HRT

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Foto: - / -

Uoči Dore 2020., u nedjelju je, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, otvorena izložba "Festivalska Opatija: Priča o Dori". Izložba koja uključuje fotografije svih pobjednika Dore ostat će otvorena do 1. ožujka.

Uz fotografije, priča o Dori nudi tekstualne podsjetnike na prošlost tog festivala kao i na festivalsku tradiciju grada Opatije. Izloženo je i nekoliko statua Dore od različitih materijala, uključujuću premijerno i ovogodišnju sa zlatom i platinom.

Posjetitelji mogu pogledati i kratku video-priču o povijesti festivala na kojem Hrvatska bira svog predstavnika na Euroviziji.

Izložbu "Festivalska Opatija: Priča o Dori" zajednički su organizirali Grad Opatija, Hrvatska radiotelevizija i Festival Opatija.

Festival Hrvatske radiotelevizije na kojem se bira hrvatski predstavnik za Pjesmu Eurovizije iniciran je 1993., a krajem 2018. godine, nakon sedam godina stanke, donesena je odluka da će ponovno biti održan. 

Od 20 održanih Dora, njih je 15 održano u Opatiji, a i iduće izdanje najvećeg televizijsko-glazbenog spektakla Hrvatske radiotelevizije bit će održano u Opatiji 28. i 29. veljače. Koje su skladbe odabrane, podsjetite se OVDJE.

28. veljače na programu je koncert Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije u Dvorani Gervais s retrospektivom dosadašnjih opatijskih popularnih melodija. A u subotu 29. veljače sportska dvorana Marino Cvetković bit će veliki kvarnerski tv studio za natjecanje Dora 2020. 

HRT i Opatija vole se još od 1958. godine kada je prvi televizijski prijenos nekog festivala odradila Televizija Zagreb prateći svojim kamerama prvo izdanje Opatije, kada su pobijedili Zdenka Vučković i Ivo Robić s pjesmom "Mala djevojčica (Tata, kupi mi auto)". Festival zabavnih melodija Opatija je, uz zagrebački, najstariji je takav festival u Hrvatskoj i šire.

To što se na Dori birao hrvatski predstavnik na Pjesmi Eurovizije je dodatna vrijednost, a dijelom se nastavlja na tradiciju prije 1991. godine. Naime, od 1973. do 1976. pobjednik Opatije predstavljao je Jugoslaviju na Eurosongu.

Dio te glazbene priče je statua, djelo Ivice Propadala, koja je kroz godine mijenjala materijale, ali nikada temeljni izraz i značaj. 

S pogledom na prošlost, uživamo u dobroj glazbi, svim hitovima koje godinama nastavljamo slušati i nakon što su na Dori premijerno izvedeni, a veselimo se i budućim većim i manjim hitovima, izvođačima, druženjima...

Najavljeno je i podizanje skulpture Dore u jednom od opatijskih parkova. Poslušajte što su izjavili ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i dizajner Propadalo:

Bačić, Dujmović i Propadalo o Dori, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.