Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena izložba "Nakon Velikog rata", Rijeka prvi grad na turneji

20.10.2020.

13:33

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Rijeci je na trgu 111. brigade Hrvatske vojske otvorena izložba "Nakon Velikog rata". Izložbu o rađanju nove Europe između 1918. i 1923. godine pripremila je Europska mreža sjećanja i solidarnosti, uz sudjelovanje povjesničara iz 18 zemalja.

Rijeka je prvi hrvatski grad u dvogodišnjoj europskoj turneji izložbe o rađanju nove Europe između 1918. i 1923.godine. Izložbu je priredilo više od 40 povjesničara iz 18 zemalja, djelujući u okviru Europske mreže sjećanja i solidarnosti. Govori o rađanju novog poretka u Europi nakon završetka Prvog svjetskog rata, s posebnim naglaskom na zemlje srednje i istočne Europe. Prikazane su brojne promjene do kojih je došlo u tom razdoblju na područjima politike, ekonomije, kulture i svakodnevnog života.

Predstavljeno je više od 200 materijala iz arhivske građe - fotografija, preslika dokumenata i filmova. Izlošci i informativni tekstovi su postavljeni na bijelo-srebrnu konstrukciju u obliku kvadra visine nekoliko metara.
Koordinator programskog područja "Kultura sjećanja" Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Boris Stamenić istaknuo je da je pristup ove izložbe u tome da nadilazi egocentrične nacionalne povijesti te da ne upada u zamku fokusiranja na kasnije događaje. Ona dobro pokazuje kako govoriti o europskoj povijesti pristupajući temi iz paneuropske perspektive, rekao je.

Izvanredni profesor s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci Vjeran Pavlaković ustvrdio je da je u istraživanju povijesnih tema važna lokalna povijest, ali i međunarodni kontekst, ocjenjujući da to ova izložba uspješno čini. Rukovoditeljica programa Rijeka 2020 Emina Višnić ustvrdila je da je izložba jako potentna za različite interpretacije, ali bez ideologiziranja. 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da bi se Rijeka mogla vrlo dobro prepoznati u ovoj izložbi, kako je razdoblje nakon Prvog svjetskog rata bilo vrlo značajno za ovaj grad. U tih nekoliko godina tu su se vodile političke pa i vojne bitke oko novih granica, naveo je. Ustvrdio je da se ova izložba odlično uklapa u programski pravac Doba moći projekta EPK.

Izložba na otvorenom ostaje otvorena do 11. studenog, a pozivnicu vam je pripremila Neva Funčić:

Otvorena izložba "Nakon Velikog rata", pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.