Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena "Lavanda", treća kućanska zajednica Doma za starije na Kantridi

30.11.2017.

13:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treća kućanska zajednica Doma za starije osobe Kantrida otvorena je u objektu B, na petom katu. Opremanje zajednice "Lavanda" sufinancirano je u europskom projektu prekogranične suradnje "STAR", Starost bez granica.

U prostoru koji je nekad koristilo 40 korisnika, uređena je kućanska zajednica "Lavanda". Iako u okviru institucije, zajednica je organizirana i opremljena kao običan stan, sa zajedničkom kuhinjom i dnevnim boravkom te jednokrevetnim sobama u kojima je osigurana privatnost svakog korisnika. 

Specifičnost ove kućanske zajednice je u tome što korisnicima nudi i "oazu" - prostor koji je opremljen za njegu četvrtog stadija demencije, kada ljudi više nisu svjesni, ali im je potrebna briga, mir i njega.

Vrijednost adaptacije prostora je veća od 800 tisuća kuna, od čega je pola osigurala Primorsko-goranska županija. Oprema je nabavljena u okviru projekta prekogranične suradnje "STAR" Starost bez granica, financiranog u programu INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Sredstva iz istog projekta namijenjena su i za nabavu modernog sustava pomoći na daljinu "Halo-pomoć" te edukaciju 65 radnika Doma o suvremenoj organizaciji rada i pristupu korisnicima u ustanovi.

Cilj projekta "STAR" je uspostava cjelovitog sustava za dugotrajnu skrb o starijima izvan institucija, odnosno da se ljudima omogući što dulji boravak u vlastitom domu uz organiziranu pomoć educiranih volontera, obiteljskih njegovatelja i susjeda.

Uz Dom Kantrida partneri na projektu su Općina Hrpelje-Kozina, Obalni dom upokojencev Koper, Institut Trstenjak, PGŽ te ministarstva za socijalnu skrb Hrvatske i Slovenije. Dom Kantrida će, u okviru projekta "STAR", koristiti oko 250 tisuća eura. 

Domu Kantrida je danas uručen i certifikat "Dom kvalitete E-Qualin" za iduće tri godine. Kantrida je prvi dom u Hrvatskoj koji je dobio taj status, ima ga od 2014. godine i u dobrom je društvu pedesetak europskih domova za starije. Taj sustav kvalitete prije svega ocjenjuje poboljšanje i razvijanje kvalitetnih i pozitivnih odnosa između korisnika i radnika te model kućanske zajednice kao koncept rada u domovima četvrte generacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.