Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena nova riva luke Unije vrijedna 39 milijuna kuna

15.07.2022.

15:51

Autor: Hina

Otvorena nova riva u Unijama

Otvorena nova riva u Unijama

Foto: - / PGŽ

Nova riva luke na otoku Unije, u koju je uloženo 39 milijuna kuna, otvorena je u petak, a omogućit će sigurnije i učestalije prometno povezivanje otoka te kvalitetnije komunalne vezove.

To je prva investicija Županijske lučke uprave Mali Lošinj u lučku infrastrukturu putem europskih fondova, rekao je ravnatelj ove ŽLU Filip Balija. Europskim novcem pokriva se 85 posto investicije, a ostatak sufinanciraju ŽLU Mali Lošinj, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Luka Unije do sad je pružala slabu zaštitu od vremenskih nepogoda, s neodgovarajućim lukobranom, pa su mještani morali svake noći izvlačiti plovila na žalo, rekao je Balija. Sad imaju sigurne vezove, uz ormariće za vodu i struju na novoj rivi, za njihove potrebe i nautičare u tranzitu.


Nova riva omogućuje istovremeno pristajanje dvaju katamarana ili brodova te njihovo noćenje, što će znatno doprinijeti boljoj povezanosti Unija s drugim otocima i kopnom. Balija je istaknuo da je dosad ŽLU Mali Lošinj uredila 2012. godine luku na Iloviku, a 2019. na Susku. Cilj je bolja povezanost ovih otoka lošinjskog arhipelaga s Lošinjem, Zadrom, Rijekom i Pulom, naveo je.


Poslušajte što smo doznali o novoj rivi na Unijama:

Nova riva na Unijama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.