Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena poučna staza "Put lokava" - prošećite uz krške lokve!

20.04.2016.

16:11

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hodnjom stotinjak izletnika u mjesto Poljica na otoku Krku, danas je otvorena poučna staza "Put lokava". Time je završen projekt "Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokve i barjanska odnosno močvarna okna za budućnost - LOKNA".

Staza je duga 6,1 kilometara, što je otprilike 2 i pol sata hoda. Projekt se provodi od veljače prošle godine, a riječ je o, europskim novcem potpomognutom, zajedničkom projektu slovenskih i hrvatskih stručnjaka za biologiju, hidrologiju, geologiju, informatiku i upravljanje zaštićenim područjima. Cilj je projekta, vrijednog 270 tisuća eura, detaljno istražiti i valorizirati pojave krških lokava na otoku Krku te močvarna, odnosno slovenska barjanska okna. Tijekom projekta Javna ustanova Priroda provela je niz prirodoslovnih istraživanja životinjskih vrsta koje obitavaju na otoku, geolocirano je više od 60 lokvi na području Grada Krka, stvorena GIS baza podataka te je očišćena zapuštena lokva Živa u Poljicama. 

Krške lokve su mala vodena staništa nastala na vodonepropusnoj podlozi u kršu. Neke su nastale prirodnim putem, a mnoge su djelo i ljudskih ruku. Na krškom reljefu gdje je voda predstavljala pravo bogatstvo, naši stari su na mjestima gdje se zadržavala kišnica napornim radom stvorili lokve koje su im koristile za navodnjavanje usjeva, napajanje stoke, gašenje požara, a ponekad i za piće. Prirodne lokve su redovno održavali. Osim važnosti za ljude, lokve predstavljaju specifično stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Danas su, na žalost, brojne lokve zapuštene te postepeno zarastaju, bivaju isušene,a nerijetko postaju i odlagalište otpada ili neželjenih vodenih kućnih ljubimaca.

Sa Irenom Jurić iz Javne ustanove "Park prirode" Primorsko-goranske županije razgovarao je Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.