Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena prva trajna umjetnička instalacija EPK – Puli Mȁlina

26.06.2020.

13:27

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 / EPK

Foto: Rijeka 2020 / EPK

Foto: - / -

Namijenjen putnicima koji prolaze jednim od mnogobrojnih puteva što s mora vode prema Učki, ali iznimne umjetničke vrijednosti, u petak poslijepodne u Lovranskoj Dragi službeno je otvoren trajni umjetnički paviljon renomiranog umjetnika Davora Sanvincentija Puli Mȁlina.

Riječ je o prvoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK.

Autor instalacije Puli Mȁlina je umjetnik Davor Sanvincenti, projektantica je Iva Peručić, a radove je izvela tvrtka Kapitel iz Žminja.

Glavni partner Rijeci 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Lovran, a pomoć i ruku suradnje pružio je i Park prirode Učka. Posebne zahvale putuju gospodinu Arsenu Brumnjaku na poklonjenim marunima korištenima u interijeru paviljona te svim članovima lokalne zajednice, mještanima Lovranske Drage koji su razgovarali s autorom u tiijeku priprema ovog umjetničkog rada.

Događanje je počelo okupljanjem sudionika i posjetitelja u centru Lovranske Drage, kod potoka, špine i šterne, uz živu svirku proslavljenog liburnijskog jazzera Damijana Grbca i njegovog sastava GIIPUJA, a nastavilo se protokolarnim dijelom otvorenja u kojem su sudjelovali članovi projektnog tima. 

Okupljenima su se potom obratili i direktorica tvrtke RIJEKA 2020 Irena Kregar Šegota, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te gradonačelnik Rijeke, grada koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, Vojko Obersnel.

U nastavku službenog otvorenja upriličeno je druženje uz još jedan blok „Ča Jazza“ Grbca i ekipe te u restoranu Draga di Lovrana, uz malu zakusku i glazbu po odabiru DJ Jericha.

Voda je oduvijek imala važnu ulogu u životu mještana Lovranske Drage, prekrasne destinacije koja svojom okolnom prirodom i posebnošću samog mjesta podjedanko budi interes turista i stanovnika Rijeke i šire okolice te je u njezinu zemlju voda ucrtala živu mrežu puteva, staza i mostića.

Na datume godišnjih ekvinocija - zbog specifičnoga položaja južnoga prozora - posjetitelj ima priliku doživjeti susret i igru sunčevih zraka i vode.

Postavljenom instalacijom ovo mjesto dobiva novu vrijednost i razlog više za posjet, šetnju prirodom i uživanje u pejzažima Kvarnera.

Sanvincentijev paviljon prva je u nizu trajnih umjetničkih instalacija programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, koji će biti postavljeni na području Kvarnera, čime suvremena umjetnost, naslanjajući se na priče lokalnog stanovništva, izlazi iz muzeja. 
Ovi spomenici za budućnost stvaraju novi kulturno-umjetnički-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima obuhvaćenima programom.

Lungomare Art gradi spomenike za budućnost!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.