Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena "Špajza", prvi riječki dućan s hranom bez plastične ambalaže

01.08.2018.

12:56

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Dina Benazić i Ana Kovačević (Foto: Špajza)

Dina Benazić i Ana Kovačević (Foto: Špajza)

Foto: - / -

Plastični otpad ogroman je ekološki problem, a jedan od koraka za njegovo rješenje su trgovine koje ne koriste plastičnu ambalažu. Od danas i Rijeka ima svoju trgovinu bez otpada – u Ružićevoj ulici otvorena je "Špajza"!

Plastične vrećice proizvode se od polietilena, naftnog derivata kojemu za razgradnju treba gotovo tisuću godina, pri čemu nastaju otrovne čestice mikroskopske veličine koje prodiru u hranidbeni lanac. Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla. Više od milijun ptica i sto tisuća morskih sisavaca svake godine ugine nakon što pojedu ili se zaglave u odbačene plastične vrećice. Prosječan građanin troši oko tisuću plastičnih vrećica na godinu. Irska je još 2002. godine uvela porez na plastične vrećice, tzv. plastax, čime se njihova potrošnja smanjila za nevjerojatnih 90 posto. (izvor: ekologija.com.hr)

U svijetu se svake minute (!) upotrijebi čak milijun (!) plastičnih vrećica, koje se u prirodi zatim razgrađuju i do tisuću godina (!), pri čemu otpuštaju otrovne čestice u zemlju i vode. Iako na prvi pogled izgleda da nitko od nas ne može baš puno učiniti da se taj ogromni problem riješi, treba razmisliti o sljedećem izračunu: dakle, kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske – koja je među najmanjim državama svijeta – prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 200 milijardi vrećica manje!

Stoga s veseljem pozdravljamo prvu zero-waste trgovinu u Rijeci. Naime, "Špajza" će sve namirnice prodavati u rinfuzi, čime će, kao prvo, poštedjeti Zemlju otpada od plastične ambalaže, a kao drugo, smanjiti količinu hrane koja se baca – jer ćemo moći kupiti brašna, žitarica, ulja, sapuna i svega ostaloga točno onoliko koliko nam treba.

Inače, u svijetu u kojemu više od 20 tisuća djece svakoga dana umre od gladi, na godinu se baci više od milijarde tona hrane, što je trećina ukupne svjetske proizvodnje. U Hrvatskoj se svake godine baci hrane vrijedne oko tri milijarde kuna, a svatko od nas godišnje u prosjeku baci hrane u iznosu od gotovo tisuću kuna.

Zato su mlade Riječanke, agronomkinja Dina Benazić i prevoditeljica Ana Kovačević, osmislile "Špajzu", u koju ćemo po namirnice dolaziti sa svojim staklenkama i platnenim ili papirnatim vrećicama, i odnositi hranu i potrepštine u ambalaži koja se može ponovno koristiti i naposljetku kompostirati. Za one zaboravljive, ekološke ambalaže uvijek će biti i u dućanu.

"Proizvodi na policama uglavnom su ekološkog podrijetla, i to iz hrvatskih OPG-ova i s malih gospodarstava, jer želimo potaknuti konzumaciju zdrave i provjerene hrane, kao i proizvodnju malih proizvođača", ističu Dina i Ana, koje "Špajzu" nazivaju svojim životnim projektom, a pokrenule su ga kao dio osme generacije Startup inkubatora u Rijeci. Poslušajte Anu Kovačević:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.