Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena vodosprema Tuliševica u Lovranu: 470 novih priključaka za vodu

28.02.2017.

14:15

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvorena je vodosprema Tuliševica, izgrađena u visokoj zoni općine Lovran na 470 metara nadmorske visine. Vrijednost investicije je blizu 3 milijuna i 400 tisuća kuna. Iz europskih fondova pokriveno je 75 posto, a ostatak je osigurala Općina Lovran.

Kapacitet vodospreme je 500 kubika, a njenim otvaranjem je pokrivenost općine Lovran vodoopskrbom gotovo potpuna, rekao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak. "Ovim smo omogućili praktički 470 priključaka da dobiva 24 sata vodu, i to s Učke, a ako tu izvori presuše, mogu dobivati vodu iz Rijeke", objašnjava Mrak.

Zahvaljujući ovakvim ulaganjima koja svojim sredstvima podupiru i Hrvatske vode te Primorsko-goranska županija, a ova je županija u hrvatskom vrhu po sigurnoj dostupnosti kvalitetne vode, rekao je župan Zlatko Komadina. "Pokrivenost je blizu 99 posto, još je ostao dio visoke zone na Učki, tamo dolje prema Medveji", dodaje župan.

No cijena je, posebno na Liburnijskom području, jedna od najviših u Hrvatskoj što je najviše posljedica velikih ulaganja u kvalitetnu odvodnju kojom se čuva čistoća okoliša i mora. Zato načelnik Lovrana Alan Sanković poručuje i onima do kojih je voda iz vodovoda danas došla - čuvajte šterne. "Ljudi koji imaju šterne, mislim da su ludi ako ih idu otkačiti, ali ovako će svatko od njih moći nadotočiti nedostajuću vodu. A onako kad pogledamo, s obzirom da idemo na veći stupanj pročišćavanja, sigurno je da će građani koji iamju šternu uštediti", rekao je Sanković.

Dodaje i da ovo ulaganje u vodoopskrbu relativno malog broja potrošača na teškom brdskom terenu pokazuje koliko je važno da voda kao temeljno dobro uvijek ostane u javnom vlasništvu. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.