Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena nova crikvenička luka, uložena 33 milijuna kuna

22.12.2021.

14:31

Autor: Vladimir Jurić

Svečano otvorenje dograđene luke Crikvenica

Svečano otvorenje dograđene luke Crikvenica

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Dovršeno je jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije - dogradnja crikveničke luke. Dogradnjom luke osigurani su  bolji uvjeti za prihvat većeg broja linijskih brodova na relaciji Crikvenica-Šilo što stanovnicima otoka Krka omogućuje još bolju povezanost s kopnom. Projekt dogradnje luke Crikvenica vrijedan je 33 milijuna kuna, a financiran je europskim sredstvima i sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.Na području Primorsko-goranske županije, uz Cres i Crikvenicu, završavaju i radovi na Unijama i u Baški te vjerujem da će se pronaći rješenje kako bi se nastavio i završio i projekt u Mrtvaškoj na Lošinju.

Oleg Butković

U sklopu ovog projekta izgrađeno je 130 metara sekundarnog lukobrana za zaštitu luke od valova, dograđeno je 50 metara gata Male palade i povećana dubina gaza u luci. Sve je popločano kamenom i opremljeno prihvatnim napravama za vezivanje brodica, priključnim ormarićima za struju i vodu te protupožarnim hidrantskim vodom, a na čelu sekundarnog lukobrana postavljen je svjetionik. Time su osigurani uvjeti za prihvat više linijskih brodova na županijskoj liniji Crikvenica-Šilo na otoku Krku, što će otočanima omogućiti bolje uvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi na kopnu. Novo pristanište bit će posve spremno za sljedeću turističku sezonu.

Mi smo okrenuti prema moru, živimo od mora i ovakvi projekti nisu važni samo za otočno povezivanje i zaštitu akvatorija, nego su lice i naličje svakog primorskog mjesta, tako i Crikvenice

Oleg Butković

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je to jedan od prvih projekata koji je financiran iz europskih sredstava, uz creski, koji je prvi završen i druge projekate koji se provode u Primorsko-goranskoj županiji. Kazao je da je Primorsko-goranska županija druga među županijama po povlačenju sredstava iz europskih fondova upravo za luke i rive.

Oleg Butković

Dogradnja luke Crikvenica jedan je od prvih ugovorenih projekta za koji je ostvarena bespovratna potpora iz EU fondova, kroz investicijski ciklus poznat pod nazivom Renesansa na hrvatskoj obali.

Oleg Butković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.